Sprema se gradnja nove brze ceste koja će povezati ovaj dio BiH sa Europskom unijom

1
Radiosarajevo.ba
Sprema se gradnja nove brze ceste koja će povezati ovaj dio BiH sa Europskom unijom
Foto: Printscreen / Autoput / Ilustracija

Nakon što je u junu poništen postupak javne nabavke za reviziju glavnog projekta dijela brze ceste Bihać - Cazin - Velika Kladuša - granica HR, u dužini od 17,95 km, sada su Autoceste FBiH raspisale novi tender za izradu glavnog projekta. Vrijednost ove nabavke je 5,1 miliona KM bez PDV-a, kolika je bila vrijednost i prvobitno raspisanog tendera.

Kako je navedeno u projektnom zadatku planirana trasa brze ceste Bihać-Cazin-Velika Kladuša-granica RH se nalazi u zapadnom dijelu BiH, smještena u Unsko-sanskom kantonu. Polazi od spoja trase brze ceste sa planiranom obilaznicom Bihaća, nastavlja kroz područje Bihaća prema području grada Cazina, te kroz opštinu Velika Kladuša, sve do graničnog prelaza Maljevac.

Povezanost Unsko–sanskog kantona sa ostatkom Federacije BiH, RS i sa EU, uglavnom je realizovana cestovnom infrastrukturom, odnosno preko magistralnih cesta, a što u 21. vijeku nije adekvatno rješenje, te direktno utiče na društveno-ekonomski razvoj kantona - ističe se u dokumentaciji.

Dodikova predizborna kampanja: Zapjevao u automobilu uz harmonikaša

Dodikova predizborna kampanja: Zapjevao u automobilu uz harmonikaša

U cilju bolje povezanosti Unsko-sanskog kantona planirane su intervencije na više nivoa, a to su:

• izgradnja brze ceste na području Unsko–sanskog kantona, sa principijelnom orijentacijom Lašva-Travnik-Jajce-Bihać-V. Kladuša,

• modernizacija postojećih magistralnih cesta na području Unsko–sanskog kantona i

• rekonstrukcija postojećih magistralnih, regionalnih i lokalnih cesta nakon kategorizacije cesta u FBiH.

Sprema se gradnja brze ceste koja će promijeniti saobraćajnu sliku u ovom dijelu BiH

Sprema se gradnja brze ceste koja će promijeniti saobraćajnu sliku u ovom dijelu BiH

Prema nedavno usvojenoj Transportnoj strategiji FBiH i Okvirnoj strategiji prometa BiH opredjeljenje je da se razvoj ovog pravca realizira u varijanti "A2" preko Bosanskog Petrovca na način da se postojeća magistrala postepeno razvija/modernizuje kao brza cesta (2x2, va kolovoza sa po dvije saobraćajne trake širine 3,5 m, max. dop. brzina 100 km/h) na dionici Ključ-Bosanski Petrovac-Bihać, a dalje gradi ova saobraćajnica kao obilaznica Bihaća sa spojnom tačkom sjeverno od Bihaća i nastavkom kao nova trasa preko Cazina prema V. Kladuši i granici sa Republikom Hrvatskom.

Planirana brza cesta će predstavljati najvažniji putni pravac koji će povezati centralne dijelove FBiH preko Krajine sa granicom Republike Hrvatske odnosno značajno će se poboljšati uslovi odvijanja prometa duž pravca Sarajevo-Bihać-Velika Kladuša.

Idejni projekt ove dionice u dužini od 17,95 km izradila je grupa ponuđača: Institut za građevinarstvo IG Banja Luka i Trasa Sarajevo.

Raspisan javni tender za još jednu brzu cestu prema BiH: Ovo su detalji

Raspisan javni tender za još jednu brzu cestu prema BiH: Ovo su detalji

"Projektant je završio idejni projekat i Studiju uticaja na okoliš za prvih 17,95 km, dionica Bihać – Cazin (Ćoralići), koji je u skladu sa prijedlogom Prostornog plana USK i koji je osnova za izradu glavnog projekta iz predmeta ovog projektnog zadatka. Za ostatak ove brze ceste od Ćoralića do V. Kladuše (Maljevca), potez na kojem je predložena izmjena trase u odnosu na prostorni plan, idejni projekat će se završavati kada nova trasa bude prihvaćena od nadležnog ministarstva Unsko-sanskog kantona", navedeno je u projektnom zadatku.

Rok za pružanje usluga za izradu glavnog projekta je 18 mjeseci od dana dostavljanja zahtjeva za pružanje usluga od strane ovlaštenog predstavnika ugovornog organa.

Predmet nabavke je izrada svih faza glavnog projekta trase i objekata za dionicu brze ceste od Bihaća (Kamenica) do Ćoralića dužine 17,95 km, koja je dio brze ceste Bihać-Cazin-Velika Kladuša-RH, do nivoa potrebnog za dobijanje odobrenja za građenje, te za izgradnju navedene dionice brze ceste.

Rok za dostavljanje ponuda je 21.10.2024. godine do 10:00 sati, kada će biti i javno otvaranje ponuda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije