Sporazum o suradnji Koruške i Kantona Sarajevo

Radiosarajevo.ba
Sporazum o suradnji Koruške i Kantona Sarajevo

Potpisivanje Sporazuma o suradnji između austrijske savezne pokrajine Koruške i Kantona Sarajevo preliminarno je usaglašeno za 4. oktobar ove godine, osnovni je zaključak današnjeg radnog sastanka delegacija te dvije regije koje su predvodili njihovi premijeri Gerhard Dörfler i Fikret Musić, prenosi Fena.

"Suglasnost na Sporazum o suradnji dala je Vlada KS, a očekuje se da će ga i zastupnici Skupštine KS ratificirati na sljedećoj sjednici koja će biti organizirana krajem septembra", informirao je goste iz Koruške premijer Musić.

Dodao je da će njegova prva zvanična promocija, nakon što bude potpisan, biti u Briselu u okviru tradicionalne manifestacije Open Days, kad će biti organizirani sastanci ministara po resorima i konkretnim projektima.

Premijer Dörfler je, tom prilikom, predložio formiranje radne grupe koja će raditi na pripremi i sačinjavanju radnog kataloga projekata s tačno preciziranim strateškim koracima s ciljem što brže i bolje implementacije Sporazuma.

"Neophodno je da odmah na početku definiramo naše zajedničke ciljeve i težišta, te konkretne projekte koji se mogu uspješno realizirati", istakao je premijer Dörfler.

Prenio je pozitivne reakcije građana Koruške na intenziviranje suradnje s KS posebno stanovnika porijeklom iz BiH, kojih trenutno u toj autrijskoj pokrajini živi više od 10 hiljada.

Istaknute su i potencijalno najinteresantnije oblasti buduće suradnje među kojima su prostorno uređenje i zaštita okoliša, saobraćaj, privreda, te kultura i sport.

Razgovarano je i o obilježavanju 100. godišnjice od Prvog svjetskog rata, koja će biti upriličena u Sarajevu 2014. godine, kad će biti obilježena i 30. godišnjica Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu.

Pri tome je naglašena potreba da se zajednički učini napor da bi se ta dva značajna događaja iskoristila za prezentiranje i afirmaciju Sarajeva kao značajne evropske, ali i svjetske turističke destinacije.

"Premijer Musić je iskazao želju rukovodstva Kantona Sarajevo prema kojoj se od austrijske pokrajine Koruška očekuje preuzimanje vodeće lobističke uloge u približavanju naše zemlje Evropskoj uniji", saopćila je Press služba KS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije