Sporazum o saradnji u oblasti odbrane BiH i Turske

Radiosarajevo.ba
Sporazum o saradnji u oblasti odbrane BiH i Turske

Ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić, sa saradnicima, primio je danas u Sarajevu vojnog atašea Republike Turske brigadira Mehmeta Naila Yigita.

Ministar Osmić je zahvalio brigadiru Yigitu na posjeti, izrazivši zadovoljstvo načinom i intenzitetom angažmana vojno-diplomatskih predstavnika u BiH, te posebno istakao angažman pedstavnika Republike Turske i njihovo zalaganje i pomoć Bosni i Hercegovini kako bi što prije ispunila sve potrebne uslove za aktiviranje Akcionog plana za članstvo u NATO-u.

Ministar odbrane BiH je iskoristio priliku i informirao brigadira Yigita da je na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH prihvaćen Nacrt sporazuma o saradnji u oblasti vojne obuke između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske.

Vojni ataše Republike Turske u BiH je zahvalio ministru Osmiću na upriličenom prijemu i informirao ga o aktivnostima koje on provodi, a tiču se poduzimanja neophodnih koraka da bi saradnja u oblasti odbrane bila nastavljena i dodatno intenzivirana.

Brigadir Yigit je izrazio nadu da će u 2013. biti potpisani svi potrebni sporazumi o saradnji u oblasti odbrane i da će nivo te saradnje između dviju prijateljskih zemalja biti dodatno unaprijeđen.

Razgovarano je i o skoroj posjeti Ministra odbrane BiH Republici Turskoj, gdje bi bilo upriličeno potpisivanje spomenutih sporazuma, kao i o posjeti visoke vojne delegacije Republike Turske Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije