Sporazum o readmisiji: Prošle godine iz EU vraćeno 1.939 bh. državljana

Radiosarajevo.ba
Sporazum o readmisiji: Prošle godine iz EU vraćeno 1.939 bh. državljana
Samo prošle godine 1.939 osoba vraćeno je iz zemalja Europske unije u Bosnu i Hercegovinu, po osnovu sporazuma o readmisiji, a još njih 4.000 moglo bi biti vraćeno samo iz Njemačke jer im je odbijen zahtjev za azil.

To su podaci koje je Vijeće ministara BiH usvojilo na današnjoj sjednici u okviru Informacije o prihvati i integraciji bh. državljana koji se vraćaju u svoju domovinu po osnovu Sporazuma o readmisiji u 2016. godini.

U ovoj informaciji navodi se da postoji dobra saradnja nadležnih institucija na svim nivoima u ovoj oblasti, a uočeno je i značajno povećanje povratnika u odnosu na prethodni period.

Najveći broj povratnika u Federaciji BiH registriran je na području Tuzle (155), Sarajeva (79), Zenice (34), Visokog (20), Zavidovića (18), Živinica (18), Banovića (17), Travnika (14), dok je na području Republike Srpske najveći broj povrataka registriran na području Bijeljine (39) i Zvornika (30)

Naglašeno je i kako će Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH nastaviti unapređenje sistema koordinacije između svih uključenih institucija i organizacija na državnom i nižim nivoima vlasti. dodaje se kako je u završnoj fazi pripreme i projekt Integrirani program podrške za reintegradiju povratnika - faza 3, koji će ojačati sposobnost institucija BiH da odgovore na ubrzanu dinamiku prihvata bh. državljana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije