Spomenik žrtvama Omarske mora biti izgrađen

Radiosarajevo.ba
Spomenik žrtvama Omarske mora biti izgrađen

Povodom 20. godišnjice zatvaranja koncentracionog logora Omarska, koje se desilo 6. augusta 1992. godine, Društvo za ugrožene narode - Internacional od indijsko-britanske kompanije za proizvodnju čelika ArcelorMittal zahtijeva izgradnju spomenika na prostoru rudnika koji će biti dostupan i otvoren preživjelim žrtvama i cjelokupnoj javnosti.

„ArcelorMittal preživjelim žrtvama i porodicama ubijenih mora obezbijediti dostojan spomenik u znak sjećanja na žrtve", rekli su Tilman Zuelch i Fadila Memišević uime Društva za ugrožene narode - Internacional. 

„Zahtijevamo također da ova kompanija pored Srba počne konačno upošljavati i Bošnjake i Hrvate i na taj način postane primjer za okončanje diskriminacije prema povratnicima u Republici Srpskoj", saopćeno je danas iz Društva za ugrožene narode. 

Oni su najavili da će od vlada evropskih država i SAD-a kao i od međunarodnih institucija i kompanija zatražiti da u ovom smislu utiču na ArcelorMittal.

ArcelorMittal je vodeći svjetski proizvođač čelika koji u 24 države svijeta posjeduje 60 kompanija sa oko 310.000 uposlenika i trenutno je vlasnik 51 % udjela u rudnicima u Prijedoru. 
Obilježavanje godišnjice

U ponedjeljak će se na prostoru rudnika Omarska sastati veliki broj bivših logoraša i članovi njihovih porodica kako bi odali počast nevinim civilima koji su ubijeni u ovom logoru. Do sada su u masovnim grobnicama pronađeni ostaci više od 2.000 ubijenih Prijedorčana. Prema izjavama preživjelih žrtava upravo na prostoru rudnika Omarska nalazi se još nekoliko masovnih grobnica. 

I pored brojnih zahtjeva porodica ubijenih uprava kompanije ArcelorMittal ne dozvoljava traženje nestalih na području rudničkih kopova. Preživjelim žrtvama je pristup bivšem logoru dozvoljen samo jednom godišnje - 6. augusta. Uprava kompanije se protivi podizanju spomenika u krugu rudnika pravdajući se kako bi to uznemirilo srpske uposlenike rudnika i loše uticalo na navodno dobre međuetničke odnose u Prijedoru

'Orbit' u duhu korporativne odgovornosti

„Milijarder i predsjednik upravnog odbora ArcelorMittal-a, Lakshmi Mittal, na sraman način odbija izgraditi spomenik žrtvama genocida u Prijedoru, a u isto vrijeme donira 20 miliona britanskih funti za izgradnju spomenika Orbit u Londonu povodom održavanja 30. Olimpijskih igara", dodaju iz Društva za ugrožene narode - Internacional.

Ruda iz Omarske i Olimpijski toranj u Londonu

Srpske civilne i vojne vlasti su na području općine Prijedor između 24. i 27. maja 1992. godine otvorile koncentracione logore Omarska, Keraterm i Trnopolje. U logorima je bilo zatočeno najmanje 33.000 Bošnjaka i Hrvata iz Prijedora gdje su mučeni, silovani i ubijani. Svo nesrpsko stanovništvo Prijedora protjerano je iz Prijedora i danas živi rasprostranjeno širom svijeta. 

Početkom augusta 1992. godine poznati američki i britanski novinari Roy Gutman, Penny Marshall, Ed Vulliamy i Ian Williams otkrili su prijedorske logore. Fotografije izgladnjelih logoraša obišle su svijet i izazvale zgražavanje javnosti te su usljed pritiska logori Omarska i Keraterm zatvoreni 6. augusta 1992. godine. 

Peticiju protiv Mittala potpisao i Ed Vulliamy

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije