Osmanska arhitektura: Obnavlja se Begova kuća u Trebinju

Radiosarajevo.ba
Osmanska arhitektura: Obnavlja se Begova kuća u Trebinju
/ Foto: Hecegovinapress.com
Eparhija Zahumsko – hercegovačka i primorska uputila je na adresu Grada Trebinja pismo namjere u kome traži dozvolu za obnavljanje Begove kuće u Bregovima i gradnju stambeno poslovnog – kompleksa na istoj lokaciji.

Kako piše poslovni portal Hecegovinapress.com, gradska uprava u Trebinju je na ovu inicijativu odgovorio pozitivno i dala saglasnost  jer je u skladu sa urbanističkim planom Trebinja i  odavno su riješeni  imovinsko pravni odnosi.

Saglasnost je  ranije dao i Zavod za zaštitu spomenika Republike Srpske koji je uradio projekat rehabilitacije  kompleksa Begove kuće kojoj će biti vraćen autentičan izgled.

Izdata je i građevinska dozvola.

Kuća Resulbegovića podignuta u Bregovima uz desnu obalu Trebišnjice bila je jedan od najznačajnijih spomenika osmanske arhitekture i predstavljala je  porodičnu kuću i ljetnikovac izgrađen iz dva dijela baškaluka namjenjenog muškarcima i hermeluka namjenjenog ženama.

Izgradio je hadži Omer – beg Resulbegović, Hasan – begov sin.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije