Spomenik na Kazanima: Dogovorene daljnje aktivnosti

Radiosarajevo.ba
Spomenik na Kazanima: Dogovorene daljnje aktivnosti


Komisija za spomenike Gradskog vijeća Grada Sarajeva još je u martu ove godine podržala inicijativu za podizanje spomen-obilježja na Kazanima (jama na lokaciji Trebevića), koju je na prijedlog potpredsjednika FBiH Svetozara Pudarića podnio gradonačelnik Grada Sarajeva Alija Behmen u novembru prošle godine.

U inicijativi je predloženo da se spomen-ploča podigne na mikrolokaciji parka na spoju ulica Hamdije Kreševljakovića i Skenderija.

Komisija je ocijenila da je inicijativa predložena u skladu s kriterijima za utvrđivanje spomenika od značaja za Grad Sarajevo iz Odluke o spomenicima od značaja za Grad.

Danas je u uredu potpredsjednika FBiH Svetozara Pudarića održan sastanak s dogradonačelnikom Sarajeva Igorom Kamočajijem i predstavnicima Zavoda za planiranje Kantona Sarajevo na kojem je dogovorena dalja dinamika aktivnosti koje bi trebala poduzeti Gradska uprava i Gradsko vijeće kako bi na dostojanstven način bilo obilježeno mjesto stradanja nedužnih Sarajlija na Kazanima, javila je danas novinska agencija Fena.

Inače, u martu su sarajevske vlasti prihvatile inicijativu za gradnju ovog spomen-obilježja; Pudarić je, radeći na projektu, tokom ovog mjeseca lično posjetio stratiše na obroncima Trebevića, kada je istaknuto da je u toku potraga za mikro-lokacijom ovog spomenika, te je današnji sastanak nastavak te aktivnosti.

Zločini na Kazanima dešavali su se tokom posljednjeg rata u BiH, 1992. i 1993, kada je na ovom stratištu ubijen zasad nepoznat broj osoba, mahom Srba i Hrvata - do danas je identifikovano oko desetak žrtava, a za zločin 'ubistvo' osuđeno više od deset vojnika Armije BiH, pripadnika Desete brdske brigade.

Za ubistvo najmanje 27 osoba na Kazanima drži se odgovornim Mušan Topalović Caco, komandant Desete brdske brigade, počinilac i nalogodavac brojnih zločina nad građanima Sarajeva, mahom srpske nacionalnosti. Caco je ubijen 26. oktobra 1993, u okviru akcije ''Trebević 2'', o čemu više na ovom LINKU.

Vezani tekstovi:

Dostojno obilježiti stratiše na Kazanima
Sarajevska podrška spomen-obilježju na Kazanima

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije