Spomen-ploča policajcu Tariku Ljubuškiću

Radiosarajevo.ba
Spomen-ploča policajcu Tariku Ljubuškiću

U prisustvu visokih zvaničnika Federacije BiH, Srednjobosanskog kantona (SBK), predstavnika lokalne vlasti, policije i triju vjerskih zajednica, u Bugojnu je danas otvoren spomen-park i otkrivena ploča Tariku Ljubuškiću, policajcu koji je stradao u terorističkom napadu na Policijsku stanicu Bugojno 27. juna prošle godine. 
 
Teške povrede tada je zadobila policajka Edina Hindić dok je lakše povrijeđeno pet policajaca. 
 
Spomen-ploču, koja se nalazi ispred zgrade u kojoj je Tarik stanovao i zgrade Policijske stanice Bugojno, otkrila su njegova djeca, sin Anes i kćerka Amna. 
 
Za sve zadatke, koje je u svojoj policijskoj karijeri izvršio na najprofesionalniji način Tarikovoj porodici 1. jula bit će uručeno najveće policijsko priznanje, Medalja za hrabrost. Isto priznanje bit će uručeno i Edini Hindić. 
 
Spomen-ploča koja je otkrivena opomena je za sve nas jer teroristički napad na Policijsku stanicu Bugojno ne smije biti zaboravljen, naglasio je u obraćanju federalni ministar unutrašnjih poslova Predrag Kurteš. 
 
- Ovdje i na ovom mjestu nije napadnuta samo policijska stanica, nije napadnuto Bugojno, napadnuta je BiH. Ovdje se mrakom pokušalo zamijeniti svjetlo. Surovošću barbara, željela se zatrti civilizacijska tradicija i evropejstvo Bosne. Oni koji su to uradili, danas su tamo gdje im je mjesto. Mi danas svjedočimo da njihova nakana nije prošla, i da nikada i nigdje u Bosni neće moći da prođe, poručio je ministar Kurteš. 
 
Direktor Federalne uprave policije (FUP) Dragan Lukač izrazio je spremnost policijskih organa u našoj zemlji da učine sve što je potrebno da se osigura sigurnost svakog građanina i da se zaštiti ustavni poredak BiH. 
 
- Mi ćemo za dva dana u Travniku otvoriti terenski ured Federalnog MUP-a koji će pokrivati prostor SBK-a s ciljem da prevenira sva događanja ove vrste, koja eventualno neko planira, misli i hoće da radi. U isto vrijeme ovaj će nam ured poslužiti da suzbije sve one, koji imaju takve primisli, istakao je Lukač. 
 
S neskrivenim emocijama i sjećanjima na jedan od najgorih i najtragičnijih dana za Bugojno i BiH obratio se i Svetozar Pudarić, potpredsjednik Federacije BiH. 
 
- Ovaj spomenik neće vratiti ni oca djeci, ni supruga ženi, ni brata, ni sina majci. On je, ustvari, materijalizacija naše obaveze da nikad ne stanemo u progonu onih koji su spremni da svojom isključivošću i nasilnim sredstvima ostavljaju djecu bez roditelja, majku bez djece i supruga bez partera. Tu obavezu preuzimamo svi, ona je trajna, i ona nikad ne prestane. I, ako ikome padne napamet da posustane, neka dođe ovdje u ovaj park, pogleda u ovu zgradu Policije gdje je Tarik radio, zgradu u kojoj je živio, nek pogleda ovaj spomenik i dobit će snagu da nastavi, kazao je potpredsjednik Federacije BiH. 
 
Na jedan od najtragičnijih dana za stanovnike bugojanske općine, policiju BiH, podsjetili su u svojim govorima i ministar unutrašnjih poslova SBK-a Slavko Sikirić, kantonalni premijer Tahir Lendo, načelnik Bugojna Hasan Ajkunić, predsjedavajući Općinskog vijeća Bugojno Ante Visković i travnički muftija Nusret ef. Abdibegović. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije