Splasnuo strah, mještani Blažuja nemaju problema s migrantima

B. T.
Splasnuo strah, mještani Blažuja nemaju problema s migrantima
Foto: IOM / Bolji uslovi za migrante

Prvobitni strah mještana ilidžanskog naselja Blažuj da će dolaskom migranata u kasarnu u njihovom naselju doći do problema, splasnuo je.

Iako je bilo negodovanja, prvenstveno što se u blizini novoformiranog migrantskog kampa nalazi škola, pa razmišljalo se čak i o blokadi ceste... do toga neće doći.

Kako je za Radiosarajevo.ba rekao Osman Đuderija, predsjednik mjesnog odbora i član Savjeta MZ Blažuj, situacija je za sada mirna, nema nikakvih incidenata.

"Ako ovako ostane, bit će dobro. Migranti ovuda rijetko hodaju, policijske patrole su tu, tako da do sada ni jedan problem nismo imali", kazao nam je Đuderija. 

Blažuju je uspostavljen privremeni kutak za molitvu za migrante islamske vjeroispovijesti.

Migranti u Blažuju: Kasarna se tek oprema, građani u strahu traže blokadu ceste

U kasarni Blažuj, u koju je sinoć prebačeno 330 migranata iz Bihaća, t ek se vrše radovi na opremanju, te se mogu vidjeti radnici koji tek postavljaju objekte. Oko kasarne je desetine migranata koji šetaju po krugu, dok jedna grupa njih igra kriketa.

Podsjetimo, migranti su u ovaj, tada potpuno nespreman kamp, preseljeni 11. decembra. U međuvremenu, međuanrodne i domaće organizacije užurbano rade na osiguranju što humanijih uslova za migrante u ovome centru. 

Kako je objavila Međunarodna organizacija za migracije (IOM), pristižu kreveti koji će biti osigurani za sve migrante u centru.  Također, u Blažuju je uspostavljen privremeni kutak za molitvu za migrante islamske vjeroispovijesti.

Ove aktivnosti realiziraju se u saradnji sa Evropskom unijom. 

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije