Špirić prezentovao izvještaj o radu VM za 2008. godinu

Radiosarajevo.ba
Špirić prezentovao izvještaj o radu VM za 2008. godinu

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić prezentirao je Predstavničkom domu Parlamentarne skupšine BiH Izvještaj o radu ove institucije za 2008. godinu.

Vijeće ministara BiH je u prošloj godini utvrdilo i u parlamentarnu proceduru uputilo 60 prijedloga zakona te usvojilo sedam strategijskih dokumenata.

"Naš rad je bio usmjeren na realizaciju prioriteta iz Evropskog partnerstva, obaveza iz Privremenog sporazuma i provođenje obaveza iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima", kazao je Špirić.

Iz tog razloga je Vijeće ministara počelo održavanje tematskih sjednica posvećenih evropskim integracijama na kojima je razmatran i stepen implementacije obaveza iz Evropskog partnerstva, dodao je.

Kako bi se pitanju evropskih integracija pristupilo sistematično i planski, Vijeće ministara je donijelo Akcioni plan za realizaciju prioriteta iz Evropskog partnerstva, Akcioni plan za provođenje obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju te Akcioni plan za ispunjavanje zahtjeva iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima.

Špirić je kazao da je navedenim akcionim planovima određena dinamika realizacije i nadležne institucije koje će biti nosioci poslova.

Po njegovim riječima, Akcionim planom za realizaciju prioriteta iz Evropskog partnerstva za 2008. bilo je predviđeno uspostavljanje devet novih institucija, a od planiranih devet uspostavljeno je šest.

Također, ovim akcionim planom je bilo predviđeno usvajanje 15 zakona. Od planiranih 15 Vijeće ministara je utvrdilo 14 zakona.

Špirić je, na kraju obraćanja, podsjetio poslanike da su raniji sazivi podnijeli parlamentu svega dva izvještaja o radu te ih je pozvao da svojim diskusijama pomognu da se unaprijedi rad Vijeća ministara u ovoj godini.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije