Špirić posjetio Tužilaštvo i Sud BiH

Radiosarajevo.ba
Špirić posjetio Tužilaštvo i Sud BiH

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić danas je posjetio Tužilaštvo i Sud BiH.

Razgovarao je sa predsjednicom suda Meddžidom Kresom i glavnim tužiteljem Tužilaštva BiH Miloradom Barašinom o funkcioniranju tih dviju institucija.

"Složili smo se da treba pojačati komunikaciju i očuvati nezavisnost suda i tužilaštva, a to znači da se najmanje jednom kvartalno sretnemo i da vidimo od koje koristi Vijeće ministara može biti Sudu i Tužilaštvu BiH. Ocijenili smo da treba ojačati komunikaciju unutar zemlje i da BiH na svom evroatlantskom putu mora postići i suverenost u pravosudnom sistemu", izjavio je Špirić nakon sastanka.

Situacija nakon odluke visokog predstavnika vezane za povlačenje stranih sudija, po njegovoj procjeni, nije ista i traži povećan angažman države i određena državna sredstva za razvoj pravosudnog sistema i tužilaštva u smislu prijema novih ljudi.

Predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso naglasila je da je današnji razgovor bio konstruktivan i da je dogovorena tješnja saradnja u narednom periodu, pogotovo u svjetlu odluke visokog predstavnika.

"Tužilaštvo i sud će izaći s prijedlozima Visokom sudskom tužilačkom vijeću i donatorima u vezi angažmana međunarodnih sudija, a nedavno sam rekla donatorima da moramo jačati domaće institucije, ali bez podrške mi to ne možemo. U svakom slučaju, taj naš plan podrazumijeva jačanje domaćih kadrova", rekla je Kreso.

Strane sudije koji su uključeni u prvostepene krivične postupke o ratnim zločinima moraju završiti taj posao, jer bi njihova izmjena značila krenuti ispočetka, ističe Kreso.

Glavni tužitelj Tužilaštva BiH Milorad Barašin rekao je da ta institucija u 2010. godini treba da uz podršku Vijeća ministara, resornog ministarstva i međunarodnih donatora doživi određenu transformaciju i da joj je cilj postići što bolje rezultate.

"Ja ću zahtijevati veći broj tužilaca i ako ne bude tako onda se osporavamo u radu i ja i tužilaštvo, jer samo tako možemo stati kriminalu ukraj. Država osim finansijske podrške mora donijeti određene alate, odnosno zakon o oduzimanju nelegalno stečene imovine, zatim obrnut teret dokazivanja da onaj ko je stekao tu imovinu na nelegalan način i dokazuje odakle mu ta imovina", rekao je Barašin.

radiosarajevo.ba


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije