Špirić i Nović kandidati SNSD-a

Radiosarajevo.ba
Špirić i Nović kandidati SNSD-a


Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda danas je sastankom u Banjoj Luci s predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom završio konsultacije o sastavu Vijeća ministara, za koji očekuje da, u skladu s dogovorom „šestorke“ i koordinacijom uspješno funkcioniše u narednom periodu.

Izrazivši zadovoljstvo obavljenim konsultacijama, Bevanda je podsjetio da dogovor šetorice lidera najačih stranaka, koji je prethodio njegovom imenovanju, jasno precizira šta je neophodno uraditi da  bi se deblokirali određeni procesi u BiH.

Dodik je kazao da će novi saziv Vijeća ministara biti potvrđen za 15-ak dana, a da će u međuvremenu biti završena i pitanja dogovorena na sastanku „šestorke“ o usvajanju zakona o popisu i o sistemu državne pomoći, javila je novinska agencija Fena.

"Dogovor je bio da ako sve nije riješeno, ništa nije riješeno. Ipak, uvjeren sam da neće biti zastoja", kazao je Dodik, te istaknuo kako za ministarska mjesta u Vijeću ministara BiH kandiduje Nikolu Špirića (finansije i trezor) i Sredoju Novića (aktualni ministar civilnih poslova, ostaje na poziciji). Nije želio da potvrdi imena kandidata SNSD-a za zamjeničke funkcije u Vijeću ministara.

Dodik je upoznao Bevandu i o stavovima SNSD-a i SDS-a da zatraže ukidanje Suda i Tužilaštva BiH, što će biti parlamentarna inicijativa tih dviju stranaka krajem ove i naredne sedmice.

„Važno je da smo zajednički konstatovali da će se poštovati Ustav BiH, kao i zakoni te da će se zajednički raditi na donošenju mjera iz oblasti ekonomije, u čemu je Bevanda stručnjak i imaćemo olakšanu situaciju“, rekao je Dodik koji uspjeh Vijeća ministara upravo vidi ukoliko se pozabavi ključnim ekonomskim pitanjima.

Hitno je potrebno, kazao je on, deblokirati plaćanje po osnovu inoduga te je naveo da su mu „nerazumljivi pojedini stavovi“, pri čemu je optužio SDA da posredstvom svog zamjenika ministra finansija pokušava da „blokira“ cijelu situaciju.

"Što se tiče Dragana Vrankića, on to očigledno čini izvan strukture HDZ-a i djeluje unilateralno, tako da čekamo imenovanje i on tu više neće biti problem", tvrdi Dodik, komentirajući različite stavove o budžetu i privremenoj odluci o finansiranju.

On od Bevande očekuje da se Vijeće ministara pozabavi i tim pitanjem (ako ono ranije ne bude riješeno), te navodi da pred BiH predstoji završetak usvajanja zakona popisa i državne pomoći te pitanja po presudi „Sejdić-Finci“ da bi mogla aplicirati za statust kandidata u EU.

Predsjednik SNSD-a je rekao da će podržati evropski put BiH.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije