Specijalci SIPA-e u Foči uhapsili Radovana Papricu i Slavka Ognjenovića

Radiosarajevo.ba
Specijalci SIPA-e u Foči uhapsili Radovana Papricu i Slavka Ognjenovića
Foto: Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Postupajući po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, policijski djelatnici SIPA, danas su na području Foče, locirali su, identificirali i lišili slobode osumnjičene:

1. Paprica Radovana, zv. ”Papro”, rođenog 1953. godine u Foči
2. Ognjenović Slavka, zv. ”Mačak”, rođenog 1965. godine u Foči 

Osumnjičeni su pod istragom i terete se da su tijekom 1992. godine, počinili zločine nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti na području Foče. 

Osumnjičeni su pod istragom Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH i osumnjičeni su da su tijekom širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Foče i okolice, u svojstvu pripadnika VRS, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Osumnjičeni se terete za kazneno djelo zločina protiv čovječnosti iz članka 172. KZ BiH. Tokom dana, osumnjičeni će biti privedeni postupajućem tužitelju koji će ispitati osumnjičene, te nakon toga donijeti odluku o prijedlogu mjere pritvora i daljim aktivnostima u predmetu. 

Tužiteljstvo BiH radi na većem broju predmeta koji se odnose na ratne zločine sa elementima silovanja i seksualnog zlostavljanja, što su posebno osjetljivi predmeti, za počinjene ratne zločine koji su na žrtve i oštećene osobe, ostavili teške posljedice, saopćeno je iz Tužiteljstvo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije