Specijalci MUP-a TK poslani na rudare koji protestiraju u Banovićima

Radiosarajevo.ba
Specijalci MUP-a TK poslani na rudare koji protestiraju u Banovićima
Foto: Tuzlanski.ba / Rudari protestiraju na šinama

Rudari jame Omazići Rudnika mrkog uglja Banovići i danas su nastavili štrajk zbog smanjenja plata i loših uslova rada, prenosi Tuzlanski.ba.

Predstavnici rudara su istakli kako imaju tri zahtjeva – reviziju posljednje plaće, njeno povećanje, kao i povećanje toplog obroka. Dogovor s Upravom još nije postignut.

Grupa nezadovoljnih rudara sinoć je blokirala željezničku prugu, a blokada kako saznajemo štrajk je nastavljen i danas. Prije nekoliko trenutaka jake policijske snage MUP-a TK s više vozila među kojima su i oklopna upućene su u Banoviće.

"Naime, nakon jučerašnjih protesta grupe radnika ipred zgrade Uprave Rudnika, došlo je do blokade željezničkog saobraćaja na relaciji Turija-Seperacija, a time i obustave proizvodnje uglja čime se društvu nanosi šteta od oko 500.000 KM dnevno. Imajući u vidu navedeno, Rudnik se obratio Vladi Tuzlanskog kantona sa zahtjevom da obezbijede sigurnost osoba, imovine i nesmetan rad RMU Banovići", saopćeno je iz Vlade TK.

Podsjećamo, rudari kažu da topli obrok iznosi 10 KM, te žele povećanje za još pet maraka, koliko imaju i svi ostali rudari u Federaciji BiH. Kada je riječ o plati, kažu da je ona smanjena za 150-200 KM te trenutno fizički radnik u jami zaradi od 750 do 800 KM. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije