FUCZ / Spasila mnoge živote u BiH: Dirljiv oproštaj od psa-deminera

31. 12. 2016. u 09:09:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ), pored ljudstva osposobljenog za izvođenje složenih akcija zaštite i spašavanja, ima i osam pasa, pet obučenih za traženje mina i tri psa za potrage.

Među njima je bila i Aska (Betsy), njemački ovčar, koja se u maju 2009. godine pridružila POEK timu (psi za otkrivanje eksploziva) FUCZ.

Rođena je 15.07.2007. godine a obučena u Centru za obuku pasa na Borcima kod Konjica.

Aska je odmah uspostavila prijateljski odnos sa pripadnicima FUCZ, a najviše sa svojim vodičem Aldenom Ćeskom. 

Skoro osam godina bila je na zadacima uklanjanja mina širom Bosne i Hercegovine, navodi se u saopćenju FUCZ.

Kao pripadnica POEK tima FUCZ, zajedno sa vodičem Aldenom Ćeskom, dobitnica je prestižne nagrade “Tim pasa otkrivača godine 2014.ˮ koju dodjeljuje Marshall Legacy Institute iz Baltimora (Sjedinjene Američke Države) i za koju se natječu psi iz minski ugroženih zemalja cijelog svijeta, Angole, Sudana, Kambodže, Azerbejdžana…

“Takmičenje je bilo napeto, a izbor težak, ali Alden i pas Aska su zaslužili nagradu zbog izvanredne povezanosti čovjeka i psa, uzorne radne etike i profesionalizma i sjajnih rezultata rada koje su ostvarili od 2009. godine spašavajući i poboljšavajući živote ljudi širom Bosne i Hercegovineˮ, navedeno je, između ostalog, u obavještenju o dodjeli nagrade Marshall Legacy Instituta.

Hvala ti Aska zato što si dala veliki doprinos operacijama deminiranja u Bosni i Hercegovini i tako spasila mnoge živote!


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA