Šošić o Komšićevom zahtjevu: Ovo je početak borbe, put koji nema alternativu

7
Radiosarajevo.ba
Šošić o Komšićevom zahtjevu: Ovo je početak borbe, put koji nema alternativu
FOTO: Radiosarajevo.ba / Šošić, Komšić

Član Predsjedništva Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99" i psiholog Bojan Šošić komentirao je potez člana Predsjedništva BiH Željka Komšića koji je danas Ustavnom sudu BiH uputio zahtjev za ocjenu ustavnosti izmjena Ustava Federacije BiH koje je nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt.

"Stupanjem na snagu izmjena Ustava Federacije Bosne i Hercegovine i Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, prema nametnutim odlukama visokog predstavnika, koje su u značajnom dijelu neustavne, stvorilo je obavezu da se putem zahtjeva Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine takve neustavne odluke stave van snage", saopćio je član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Šošić u razgovoru za Radiosarajevo.ba ističe kako ga jako obradovala vijest da je Željko Komšić uputio zahtjev Ustavnom sudu da ocijeni ustavnost odluke Visokog predstavnika. 

Objavljen snimak: Požar na mostu Počitelj, eksplodirao generator za struju

Objavljen snimak: Požar na mostu Počitelj, eksplodirao generator za struju

Komšić uputio apelaciju Ustavnom sudu BiH zbog Schmidtove odluke: Traži se obustava dodjele mandata

Komšić uputio apelaciju Ustavnom sudu BiH zbog Schmidtove odluke: Traži se obustava dodjele mandata

"Vjerujem da DF prije svega ima jak tim pravnika koji će minimizirati šansu da Ustavni sud odbije da raspravlja o ovome. Visoki predstavnik jeste vrhovni tumač Ustava naše zemlje, ali također ne smijemo smetnuti s uma činjenicu da je upravo po tom Ustavu njemu samom nadređena Evropska konvencija za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda. Nije isključeno da će ovo biti tek početak jedne dugotrajne pravne borbe da se istraje na uređenju bosanskohercegovačkog društva prema tim normama i standardima koji vrijede za EU kojoj težimo. Sasvim sam siguran da je i Visoki predstavnik toga svjestan i ne smijemo zaboraviti da je i sâm proteklih dana davao izjave kojima daje prednost upravo takvoj perspektivi naše zemlje, dakle kroz implementaciju presuda Evropskog suda za ljudska prava", rekao je Šošić za Radiosarajevo.ba.

Dodao je kako se ne želi upuštati u prognoze na šta će ličiti taj proces na duže staze, ali bih naglasio "da je ovaj Komšićev potez ipak upotreba jednog demokratskog alata". 

"Javljale su se proteklih dana i sedmica vrlo neodmjerene i nepromišljene ideje o tome kojim putem ići. Imam potrebu i da odgovorim na kritike onih koji su mnogima, pa i meni, zamjerali nešto što su ocijenili kao šutnju u ovom poslijeizbornom periodu, odnosno nakon donošenja ovih mjera Visokog predstavnika. Zato bih ponovio ono što sam i prije par dana rekao na sesiji Kruga 99, a to je da zaista smatram da protesti, koje su mnogi očito očekivali, ne bi u ovom trenutku bili ispravan korak", rekao je Šošić. 

Prema njegovim riječima, domaće političke snage koje treba da dokažu da im je interes Bosne i Hercegovine i njenih građana u prvom planu. 

Ugledni austrijski list piše: Schmidt našao način da udovolji nacionalnim strankama u BiH

Ugledni austrijski list piše: Schmidt našao način da udovolji nacionalnim strankama u BiH

"Spomenuo sam i to da mi još ne možemo biti sigurni koliko nekome možemo vjerovati, ali zato odavno znamo kome ne možemo. I mislim da se upravo ovih dana te stvari otkrivaju i našim građanima. Bio sam iskreno i duboko ožalošćen što nije došlo do novih kombinacija među političkim strankama u tom smislu i prije izbora, ali sada u prvi plan dolazi neiskrenost onih koji su se pozivali na upitne principe kao izgovor, a upravo sada pokazuju spremnost da ih krše", rekao je Šošić, te zaključio: 

"Još sam žalostan jer takve kombinacije izostaju, ali naši građani moraju biti svjesni da ne smijemo dozvoliti da od alata imamo samo čekić, jer se onda možemo baviti samo ekserima. Ali i različiti tipovi konkretnih izazova kojima moramo pristupati različitim alatima, a Komšić je upravo upotrijebio jedan, ne smiju nas skrenuti s jasnog puta, puta koji alternativu nema, puta ispunjavanja vrijednosti Evropske konvencije o ljudskim pravima".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije