Sorensen u Banjoj Luci: BiH mora ispoštovati direktive EEZ-a za krak gasovoda Južni tok

Radiosarajevo.ba
Sorensen u Banjoj Luci: BiH mora ispoštovati direktive EEZ-a za krak gasovoda Južni tok

Bosna i Hercegovina mora ispuniti svoje obaveze prema Evropskoj energetskoj zajednici kada je u pitanju izgradnja kraka gasovoda Južni tok, poručio je specijalni predstavnik Evropske unije u BiH, Peter Sorensen, danas u Banjoj Luci, prenosi Anadolu Agency.

U obraćanju novinarima nakon sastanka sa Željkom Cvijanović, premijerkom bh. entiteta Republika Srpska, Sorensen je pojasnio da "Evropska komisija o projektu Južni tok razgovara u ime svojih država članica i zastupa njihove interese".

Izražavajući žaljenje što je entitetski parlament u Federaciji BiH odbio da raspravlja o informaciji o izgradnji Južnog toka kroz BiH te time cijeli proces blokirao, Cvijanović je navela da je "BiH dobila od Evropske energetske zajednice (EEZ) iste primjedbe kao i države članice EU, tako i one koje su članice EEZ-a".

"Nema potrebe da se zbog tih primjedbi projekat zaustavi jer je riječ o tipskim primjedbama koje se odnose na poziciju regulatora gasnog sistema i mogućih kršenja direktiva koje se moraju preispitati. Mi smo u Briselu o tome bili upoznati, kao i o činjenici da su države članice EU, EEZ ovlastile da se bavi ovim pitanjem", navela je Cvijanović.

Premijerska RS-a i specijalni predstavnik EU za BiH na sastanku su razgovarali i o budućem funkcioniranju Elektroprenosa BiH, načinu raspodjele dobiti te kompanije, te izradi investicionih planova u oblasti infrastrukturne mreže za prijenos električne energije, novog programiranja pomoći kroz IPA fondove.

Cvijanović je navela da u BiH još nema dovoljno kadrova osposobljenih za izradu projekata u okviru novog koncepta finansiranja iz IPA fondova, te kazala da će za njihovu realizaciju prethodno biti neophodno utvrditi mehanizme koordinacije u BiH za saradnju s Evropskom unijom.

Sorensen je, uz ocjenu da je zadovoljan današnjim sastankom, poručio "da iako u BiH svi kažu da se zemlja nalazi u predizbornoj godini, to su uvjeti u kojima će se morati raditi".

"U ovoj godini predstoje novi izazovi, ali na njima treba raditi", izjavio je Sorensen te podsjetio da se u BiH trenutno realiziraju projekti koje finansira EU, u iznosu između 200 do 250 miliona eura, te da na realizaciju čekaju projekti u visini oko 180 miliona eura.

Specijalni predstavnik EU tokom današnjeg boravka u Banjoj Luci razgovarao je i s predsjednikom Narodne skupštine RS Igorom Radojičićem, liderom SDS-a Mladenom Bosićem, a u kasnim poslijepodnevnim satima planiran je i sastanak s predsjednikom RS-a, Miloradom Dodikom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije