Sorensen: Ozbiljno shvatiti izvještav Evropskog parlamenta o BiH

Radiosarajevo.ba
Sorensen: Ozbiljno shvatiti izvještav Evropskog parlamenta o BiH

Specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini Peter Sorensen kazao je da se Izvještaj o BiH koji je podnijela njemačka zastupnica Doris Pack, a koji je Komitet za vanjske poslove Evropskog parlamenta podržao,  mora ozbiljno shvatiti. 

Pack je ranije kazala da EU očekuje hitnu borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, upozorila je i da se mora izmijeniti Izborni zakon BiH te riješiti pitanje presude "Sejdić-Finci", ali da Beograd treba reći Banjoj Luci da se postojanje Republike Srpske ne dovodi u pitanje, ali da taj entitet postoji samo kao dio države BiH. 

"Izvještaj treba ozbiljno čitati. Evropski parlament je veoma važan faktor u vanjskoj politici Evropske unije. Znam kakvi su stavovi zastupnice Pack te ih stoga ne trebam zasebno komentirati. U svakoj sličnoj situaciji ono što je u izvještajima treba se tretirati vrlo ozbiljno", ističe Sorensen. 

Govoreći o izborima koji bi trebali biti održani u oktobru, Sorensen je kazao da je nakon uspješnog razgovora sa članovima Centralne izborne komisije (CIK) BiH poručio da su izbori potrebni, te je stoga pozvao parlament BiH i političke stranke da urade ono što je neophodno da bi izbori bili održani, te je izrazio nadu da će se to dogoditi. 

Prokomentirao je i posljednji sastanak bh. političkih lidera s evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fueleom kazavši da je jasno na kojem stanovištu stoje politički lideri, ali  je naglasio da se pitanje implementacije presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić i Finci protiv BiH mora riješiti. 

"Tu smo da pomognemo, ali politički lideri ovo pitanje trebaju riješiti", zaključio je Sorensen. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije