Sorensen: EU neće rješavati pitanje Sejdić-Finci

Radiosarajevo.ba
Sorensen: EU neće rješavati pitanje Sejdić-Finci

„Evropska unija, uprkos različitim spekulacijama da će izaći s određenim dokumentom oko načina provođenja presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić - Finci, nema takav pristup“, izjavio je specijalni predstavnik Evropske unije za BiH Peter Sorensen nakon današnjih razgovora s predsjednikom Narodne skupštine RS-a Igorom Radojičićem, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Podsjetio je da je tokom proteklih godina bilo različitih prijedloga i dokumenata kako provesti presudu Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci protiv BiH, istakavši da je "stavljanje papira ili rješenja na sto moglo to riješiti, ono bi i bilo do sada riješeno".

"Ono što mi radimo je da iniciramo razgovor između političkih aktera, a konačno rješenje koje iz toga treba proizaći jeste rješenje na bazi dogovora domaćih političara", rekao je Sorensen. Podvukao je i stav EU da se kroz razgovore dođe do rješenja koje će biti izraz volje domaćih političara, čime će se steći uslovi iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU-a.

Sorensen je izrazio uvjerenje da će dogovor o proverdbi presude Sejdić - Finci biti postignut prije raspisivanja općih izbora u BiH 2014. godine.

Na pitanje novinara da li će EU priznati rezultate izbora ukoliko presuda Sejdić-Finci ne bude do tada implementirana, Sorensen je podsjetio na poruku koju je evropski komesar za proširenje Stefan Fule uputio BiH preko Vijeća Evrope.

"Mislim da nijedna vlada na svijetu ne bi željela da se nađe u situaciji da se baca sumnja na rezultate izbora. No, ja vjerujem da postoji politička volja da se postigne sporazum i da se dođe do rješenja kako bi BiH mogla imati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, te da će naši budući razgovori biti više okrenuti aplikaciji BiH za članstvo u EU-u", zaključio je Sorensen.

Radojičić je kazao da je Sorensenu prenio spremnost svih političkih aktera u RS-u da provedu presudu Sejdić - Finci, na način da ona "što manje zadire u promjenu Ustava BiH".

"RS je bila aktivna na tom polju, mi smo izašli i s našim prijedlogom rješenja, i saglasni smo s predstavnicima EU-a da je nekoliko narednih mjeseci ključno da se to uradi", rekao je Radojičić.

Ponovio je stav RS-a o potrebi direktnog načina izbora članova Predsjedništva BiH, te istakao da bi bilo dobro "da način provođenja presude Sejdić - Finci bude plod dogovora političara u BiH".

"Cijenimo napore EU-a da pruži dobru volju i njihove namjere ", kazao je Radojičić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije