Somalija, naša bratska zemlja

Radiosarajevo.ba
Somalija, naša bratska zemlja


Ni ne sluteći da daje proročansku izjavu, krajem 2010. godine, za jedan od bosanskohercegovačkih medija, direktor Eurostata Peter Everaers upozorio je da će Bosna i Hercegovina ostati “crna rupa” ukoliko u 2011. godini ne obavi popis stanovništva.

„Ukoliko Bosna i Hercegovina ne bi obavila popis stanovništva 2011. godine, nastala bi praznina u Evropi u kojoj bi postojala jedna zemlja koja nije izvršila popis stanovništva, izjavio je tada Everaers.

No, Everaers tada vjerovatno nije ni pomislio da će se Bosna i Hercegovina, nažalost zbog političkih razmirica i nesuglasica, neizvršavanjem ove bitne obaveze prema Evropskoj uniji, svrstati se rame uz rame sa Somalijom, odnosno uz ovu afričku državu biti jedina zemlja u svijetu koju ova izuzetno važna stavka za daljnje funkcionisanje države (jačanje privrede, investicije, zapošljavanje, ekonomski prosperitet…) neće uopšte zanimati.

U Crnoj Gori i Hrvatskoj popis stanovništva počeo je 1. aprila, a tokom ove godine biće održan i u ostalim zemljama širom svijeta, pa čak i na Kosovu, najmlađoj i poprilično nestabilnoj evropskoj državi.

Popis u regionu otvorili su Crnogorci i Hrvati, a na jesen će taj zahtijevan i važan posao obaviti Makedonija i Srbija, dok BiH neće popisati svoje stanovništvo jer nije usvojen Prijedlog zakona o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2011. godine.

Direktor "ISM" Dragiša Bjeloglav, koji je bio tim lider Evropske komisije za pripremu popisa u BiH, rekao je da je u BiH svoju ulogu odigrala politika i da zbog toga neće biti obavljen važan posao, prenosi Reci.ba

"BiH će biti u statističkom mraku. Ako država nema podatak o broju svojih stanovnika, a svi statistički parametri računaju se po glavi stanovnika neće moći ni da izračuna svoj tržišni potencijal i neće biti interesantna ni stranim investitorima", rekao je Bjeloglav.

On je dodao da je izuzetno bitno da se u popis ne petljaju politički faktori koji bi doveli do grešaka nastalih pristrasnim popisivanjem.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije