'Solarna energija kao budućnost održivog razvoja'

Fena
'Solarna energija kao budućnost održivog razvoja'
USAID-ov projekt „Solarna energija kao budućnost održivog razvoja“ koji je implementirala Partner mikrokreditna organizacija zvanično je završen danas.

Ukupna vrijednost projekta je 1.244.259 američkih dolara i finansirao ga je USAID pri čemu je učešće mikrokreditne organizacije 228.150 dolara.

"Projekt smo zajednički započeli prije dvije godine kada je bilo gotovo nemoguće zamisliti da ćemo uspjeti uspostaviti domaću proizvodnju solarnih kolektora u BiH. Međutim, nakon zajedničkog zalaganja uspjeli smo napraviti taj pionirski korak u pokretanju domaće proizvodnje solarnih kolektora i razvijanju svijesti o korištenju solarne energije", izjavila je direktorica sektora za kreditne plasmane Partner mikrokreditne fondacije Selma Jahić.

Projekt je osigurao finansijsku podršku domaćinstvima i firmama širom BiH za korištenje solarnih sistema na stambenim i poslovnim objektima.

Kako je rečeno na pres-konferenciji, u okviru projekta 20 firmi iz BiH je dobilo finansijsku podršku za pokretanje proizvodnje, kao i tehničku edukaciju o proizvodnji solarnih kolektora koji su kao domaći proizvod instalirani na više od 120 stambenih i poslovnih objekata.

Korisnik solarnog sistema Nermin Smajić istakao je da su projektom osigurani različiti vidovi podrške, povoljna kreditna linija, savjetodavna i tehnička pomoć.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije