Solana: Suštinska odgovornost na bh. političarima

Radiosarajevo.ba
Solana: Suštinska odgovornost na bh. političarima

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Javier Solana ocijenio je da je u ovom trenutku za BiH najvažnija poruka za njeno jedinstvo i pravac zemlje ka EU.

"Nadam se da lideri ove zemlje to saznali iz ove posjete, koja je bila iskrena i govorili smo vrlo jasno. Dali smo neke odgovore koji su pozitivni, ali suštinska odgovornost leži na rukovodstvu ove zemlje", rekao je sinoć Solana.

Solana je istakao da smatra da su lideri u BiH razumjeli poruku i da će konstruktivno djelovati, zbog čega će otići sretniji nego što je došao.

On je istakao da je za BiH jučerašnji dan vrlo pozitivan, jer su u Sarajevo istovremeno došli on i potpredsjednik SAD Joseph Biden.

"Danas je vrlo pozitivan dan za BiH sa mog aspekta. Činjenica da smo Biden i ja došli zajedno u ovom trenutku u Sarajevu da se sastanemo sa liderima ove zemlje stvoriće dinamiku koja će biti vrlo pozitivna", rekao je Solana novinarima.

Prema njegovim riječima, međunarodna zajednica uradila je mnogo u posljednjih nekoliko godina za BiH i ne traži ništa zauzvrat.

"Ali, tražimo da lideri povedu ovu zemlje u ovom teškom vremenu ekonomske krize i da prevaziđemo sve teškoće", poručio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost.

On je naglasio da je dio njegovog političkog života vezan za BiH, te da ova posjeta u njemu proizvodi određena osjećanja.

"Kada vidim da stvari ne idu u pravom smjeru to kod mene izaziva tugu. Otići ću sretniji nego što sam došao, jer smatram da su lideri razumjeli poruku i da će konstruktivno djelovati", zaključio je Solana.

Solana će danas u Sarajevu razgovarati sa komesarom Policijske misije EU Štefanom Felerom o statusu planova za pojačani angažman EU i prioritetima eventualnog narednog mandata Policijske misije EU.

rtrs/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije