Solana: Domaći političari moraju učiniti napor

Radiosarajevo.ba
Solana: Domaći političari moraju učiniti napor
Javijer Solana, visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost, u intervjuu za "Nezavisne novine" ističe da Evropska unija mora da vidi da su bh. politički lideri i parlamentarci istinski posvećeni evropskoj perspektivi zemlje.

"Evropska unija može da vam pruži pomoć, savjete i novac, ali vaša je odgovornost da privedete kraju reforme neophodne da se ispune uslovi i kriteriji za članstvo", rekao je Solana.

Na pitanje o tome koliko novi visoki predstavnik Valentin Inzko može pomoći domaćim političarima u rješavanju pitanja državne imovine i unutrašnjih reformi, Solana je rekao:

"Ambasador Inzko je iskusan diplomata, koji vrlo dobro poznaje Bosnu i Hercegovinu. Uvjeren sam da će učiniti sve da olakša politički proces u zemlji i ima moju punu podršku. Pa ipak, odgovornost za napredak je na bh. liderima, koji treba da povećaju svoje napore u ovom pravcu. Pridruženje Evropskoj uniji je proces koji zahtijeva posvećenost i angažovanje. Mi u Evropskoj uniji moramo da vidimo da su bh. politički lideri i parlamentarci istinski posvećeni evropskoj perspektivi zemlje. Same riječi nisu dovoljne. Evropska unija može da vam pruži pomoć, savjete i novac, ali vaša je odgovornost da privedete kraju reforme neophodne da se ispune uslovi i kriteriji za članstvo."

Evropska unija je duboko angažirana u Bosni i Hercegovini, naglasio je Solana u intervjuu, i nema sumnje da BiH ima perspektivu pridruženja Evropskoj uniji. Slična posvećenost kakva se vidi na sastancima ministara EU, očekuje se i od strane bh. lidera. Da bi se pridružila Evropskoj uniji, Bosna i Hercegovina će morati da prilagodi svoj ustav, iz dva glavna razloga. Kao prvo, bh. administracija je prekomplikovana i preskupa da bi udovoljila zahtjevima svojih građana i neće izdržati pod teretom neophodnim za evropske integracije. Kao drugo, nekoliko odredaba sadašnjeg ustava nije u skladu sa Konvencijom o ljudskim pravima i Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi, što je uslov za Evropsku uniju. Sam kontekst evropskih integracija ponudiće dobro okruženje za rad na ustavnoj reformi i spremni smo da pružimo svu potrebnu podršku za ovaj proces kako bi se krenulo naprijed, dodao je solana.

Na pitanje kako komentira dogovore i razgovore trojice lidera Sulejmana Tihića, Milorada Dodika i Dragana Čovića, Solana je rekao:

"Evropska unija podržava i podstiče nastavak prudskog procesa jer je posao daleko od završenog. U isto vrijeme potpisnici prudskog sporazuma moraju da dobiju što širi mogući konsenzus po pitanjima o kojima se diskutuje, kako bi se obaveze preuzete sporazumom što prije prevele u dalji napredak i konkretnije zakonodavne rezultate.", zaključio je Solana.

Nezavisne novine/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije