Solak: Za vikend ćemo tražiti strožije kontrole policije i inspekcije

A. S.
Solak: Za vikend ćemo tražiti strožije kontrole policije i inspekcije
FOTO: Fena / S konferencije za medije

Pred nama je lijep i sunčan vikend, meteorolozi najavljuju i više od 25 stepeni i odmah da upozorim one koju namjeravaju raspaliti roštilj, da ćemo već od sutra od pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova i inspekcija tražiti pojačane kontrole. Posebno na izletištima, onim poznatim, na kojima su se pojedinci okupljali i proteklih sedmica, a na snazi su bile naredbe koje nisu poštovali. 

To u razgovoru za Radiosarajevo.ba kaže Fahrudin Solak, načelnik Federalnog štaba civilne zaštite, koji će danas na sastanku Kriznog štaba Federacije BiH upozoriti nadležne da tokom narednih dana, a posebno vikendom, poduzmu adekvatne mjere. Poznata su i izletišta na kojima će biti pojačane kontrole, od Bjelašnice, Barica do Igmana..., tvrdi Solak.  

"Znam da je i Ministar MUP-a KS Ismir Jusko već upozoravao građane da će se vršiti pojačane kontrole. Nema potrebe da neko nedužan dobije kaznu, a da drugi roštiljaju, okupljaju se na mjestima gdje je to zabranjeno. Ne bih volio da neko bude kažnjen, a da oni koji zaista to trebaju biti, šetaju se bez zaštite, glume heroje i uz sve to ismijavaju se objavljujući fotografije na društvenim mrežama", priča nam Solak.  

Kada je Solak spomenuo društvene mreže, posljednjih dana je na udaru kritika zbog jedne fotografije na kojoj se vidi kako hrvatski kanader uzima vodu u letu sa Jablaničkog jezera. Pojedinci Solaka optužuju da je jedne prilike izjavio da "Bosna i Hercegovina nema površinu za Air traktore i da oni zbog toga nisu korisni".

Air Tractor na Jablaničkom jezeru - undefined

Facebook: Hrvatski kanader na Jablaničkom jezeru

"Vidio sam sliku i odmah da kažem da je ta fotografija nastala prije 10 godina, 2010. ili 2011. kada su bili veliki požari u Hercegovini. Istina je da je riječ o hrvatskom kanadaru, ali je pilot jedva živu glavu izvukao. Krenuo je na vlastitu odgovornost i umalo nije zakačio dalekovode i jedva se u posljednji trenutak spasio tragedije i moguće katastrofe", nastavio je Solak.

Pojasnio je da su društvene mreže opasne kako je nastao karantin, jer su, kako kaže, pojedinci izolirani od svojih drugova i onda izmišljaju afere.

"Kada SIPA i MUP krenu u odlučnije akcije, vjerujemo da će mnogi platiti visoke kazne zbog širenja laži. Svaka takva laž, traži istragu nadležnih organa. Vrijeme je. Dok neko ne završi u pritvoru, optužbe će se nastaviti", dodao je Solak, za Radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije