Solak: Radimo na ispumpavanju vode iz objekata i dopremanju vode za piće

N. Ka.
Solak: Radimo na ispumpavanju vode iz objekata i dopremanju vode za piće
Foto: FUCZ / Fahrudin Solak

Fahrudin Solak direktor Federalne uprave civilne zaštite kazao je za Radiosarajevo.ba da je situacija na terenu bolja, te da su vodostaji u opadanju od jučer poslije podne kada je kiša prestala da pada.

"Radimo na ispumpavanju vode, soabraćajnice koje su bile blokirane zbog velikih voda sada su puštene u promet. Sinoć smo do nekih doba radili na ispumpavanju vode, konkretno riječ je o općini Busovača i sada se može ući u općinu iz oba pravca. Danas ćemo raditi na ismpupavanju vode iz objeka i izbacivanju mulja i otpada. Doprema se pitka vode, je vode nema skoro u cijelom dijelu graske sredine Busovače", rekao je Solak.

 Rijeka Bosna sinoć je oko dva sata dostigla svoj maksimum od 612 centimetara i od tada je u opadanju, istaknuo je Solak i dodao da smatra da je kiša nastavila padati vjerovatno bi došlo do većih problema.

FUCZ je u stalnom kontaktu i sa meteorolozima, koji prognoziraju da neće biti značajnijih padanja snijega koje bi mogle uticati na porast vodostaja.

"Prema prognozama to je tri do četiri dana padanja, a to je nama dovoljno vremena da voda može oteći, tako da je i to zadovoljavajuća okolnost", rekao je Solak i dodao:

"Svi smo na terenu, radi se na otklanjanju posljedica. Imamo nekoliko mjesta gdje je usljed velike vode došlo do obrušavanja dijela ceste, to je većinom oko Zenice i Novog Travnika, radi se na sanaciji tih dijelova da bi što prije mogli pustiti saobraćaj", zaključio je Solak.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije