Solak: Kiša ugasila požarišta u BiH

Anadolija
Solak: Kiša ugasila požarišta u BiH
Padavine koje su juče zahvatile veći dio Bosne i Hercegovine pogasile su sva požarišta u zemlji i dovele do gotovo potpune stabilizacije situacije, potvrdio je direktor Federalne uprave Civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak.

Solak je istakao da su pripadnici FUCZ i danas bili na terenu kako bi prekontrolisati sva požarišna mjesta u slučaju eventualnog tinjanja vatre. 

"Najteže nam je to što ne možemo izvršiti kontrolu u nepristupačnim miniranim dijelovima, a ostalo je sve pod kontrolom. Bilo je par tehničkih intervencija koje su tokom današnjeg i jučerašnjeg dana imali vatrogasci, ali situacija na požarištima u Bosni i Hercegovini je skoro pod kontrolom", rekao je za AA Solak. 

Istakao je da u FUCZ-u nemaju podatke o štetama nastalim u šumskom prostoru, ali je rekao da je u požaru najviše stradao predio općina Livno, Glamoč, Bosansko Grahovo, kao i predio u općini Ravno

"Nema velike štete u šumskom prostoru, jer nije gorjela velika šuma. Nisu to bili požari koji su izmakli kontroli, gorjelo je nisko rastinje i trava", rekao je Solak. 

Kazao je da je su pripadnici FUCZ danas u toku dana imali par intervencija uklanjanja mina i jedne ručne bombe u Zenici, koju je stanovnik pronašao u svom dvorištu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije