SNSD ulazi u Vladu FBiH?

Radiosarajevo.ba
SNSD ulazi u Vladu FBiH?


U Vladu FBiH, čiju je rekonstrukciju pokrenula nova parlamentarna većina, treba da uđe Stranka nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) sa jednom ministarskom pozicijom, a najvjerovatnije će u njoj ostati Narodna stranka radom za boljitak (NSRzB), kojem jedno ministarstvo daje Savez za bolju budućnost (SBB) iz svoje kvote, pišu Nezavisne pozivajući se na bliski novoj parlamentarnoj većini.

Podsjećamo, parlamentarnu većinu čine Socijaldemokratska partija (SDP), SBB, Hrvatska demokratska zajednica BiH (HDZ BiH) i HDZ 1990

Hrvatska stranka prava (HSP) trenutno ima ministre finansija i rada i socijalne politike, a NSRzB ministre trgovine i poljoprivrede.

Trenutno izvršnu vlast čine Stranka demokratske akcije (SDA), SDP, HSP i NSRzB, a do formiranja nove parlamentarne većine i zahtjeva za rekonstrukcijom vlasti došlo je nakon raskida koalicije SDP - SDA. Podsjećanja radi, HDZ ne želi biti u vlasti sa HSP-om i NSRzB.

Po pisanju Nezavisnih iz kvote dva HDZ-a od pet ministarstava jedno se daje SNSD-u. HDZ-ovima idu mjesta gdje su sada NSRzB i HSP, te mjesto ministra okoliša, gdje je trenutno Branka Đurić iz SDP-a.

Velimir Kunić, poslanik SNSD-a u Parlamentu FBiH, potvrdio je da bi SNSD trebalo da dobije jedno mjesto u Vladi FBiH.

SBB-u idu ministarstva energije, rudarstva i industrije, obrta, te kulture i sporta. Od te kvote od tri ministarstva SBB-a, jedno se daje NSRzB-u. SDP-u ide Ministarstvo izbjeglih i raseljenih koje drži SDA, a toj stranci ostaje peto hrvatsko mjesto, pozicija ministra pravde, pišu Nezavisne pozivajući se na neimenovane izvore.

Eldin Hadžović: Desnica na ljevici

Ranije je rečeno da Desnica Radivojević, ministar prostornog uređenja i dopremijer FBiH, čiju je ostavku 22. juna prihvatio Živko Budimir, predsjednik FBiH, prelazi u SDP i ostaje u Vladi. Radivojević je negirao da je podnio ostavku nazvavši je falsifikatom, pišu Nezavisne.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije