! / SNSD odgovorio Inzku: RS neće prihvatiti migrante iz visokorizičnih islamskih zemalja

19. 06. 2019. u 12:27:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 133

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Staša Košarac ocijenio je da kominike Vijeća za implementaciju mira (PIC) predstavlja još jedan pristrasni politički pamflet dijela međunarodne zajednice naklonjenog bošnjačkoj unitarističkoj politici i javnosti.

„U tom dokumentu trebalo je da stoji samo jedna jedina rečenica - poštujte Ustav, zakone i izbornu volju građana i formirajte vlast u skladu sa izbornim rezultatima. Sve drugo je višak dopisan u bošnjačkim političkim kuhinjama ili prepisan iz sarajevskih medija“, naglasio je Košarac u izjavi za Srnu.

On je poručio visokom predstavniku Valentinu Inzku i njegovoj kancelariji - OHR da BiH nije samo Sarajevo i da u BiH ne žive samo Bošnjaci, kao jedini narod čiju politiku OHR i dio međunarodne zajednice podržavaju.

„Iako OHR i djelovanje te kancelarije predstavljaju ružnu prošlost ove zemlje, jučer su ponovo pretjerali, posebno u zahtjevu da RS na svoju teritoriju smjesti migrante iz visokorizičnih islamskih zemalja. To se nikada neće desiti jer ti ljudi, bez obzira na životnu nevolju kroz koju prolaze, predstavljaju posebnu bezbjednosnu opasnost na teritoriji RS“, istakao je Košarac.

On je upitao Inzka zašto je njegova zemlja - Austrija zatvorila granice, zašto Hrvatska pravi zidove i postavlja bodljikave žice prema BiH i ko ga plaća da na ovaj način diže tenzije i pokušava da izaziva nove etničke i vjerske konflikte u RS.

Košarac je naglasio da pominjanje slanja Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) u kominikeu PIC-a svjedoči o tome da to tijelo postoji kako bi u BiH štitilo političke interese pojedinih NATO članica.

„Jasno je da su pojedini međunarodni zvaničnici, zajedno sa SDA, glavni kočničari formiranja vlasti u zajedničkim institucijama BiH, a time i glavni proizvođači političke krize koja je ugrozila i potpuno zaustavila proces evropskih integracija. Jasno je i to da je na snazi klasična zamjena teza i traženje krivca na drugoj strani, što se može pročitati u kominikeu PIC-a, političkom pamfletu koji će samo produbiti opasnu političku krizu u BiH“, upozorio je Košarac.

KOMENTARI (2)