SNSD će podnijeti krivične prijave protiv svih članova CIK-a: "Ne prihvatamo ponovne izbore"

6
Fena
SNSD će podnijeti krivične prijave protiv svih članova CIK-a: "Ne prihvatamo ponovne izbore"
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) podnijet će krivične prijave protiv svih članova Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine nakon što je CIK donio naredbu o ponovnom prebrojavanju glasova za nivo predsjednika i potpredsjednika RS sa svih redovnih biračkih mjesta u tom bh. entitetu.

"Izborni rezultati su legitimni i legalni i ne mogu biti predmet sumnje, a svaki pokušaj CIK-a da na ovaj sumnjiv način i kršeći odredbe Izbornog zakona BiH pokuša unijeti drugačije svjetlo u izborni proces za nas je apsolutno neprihvatljiv", kazao je na pres-konferenciji lider SNSD-a Milorad Dodik.

Pojašnjava da će krivične prijave biti podnesene pojedinačno protiv svih članova CIK-a jer smatraju da su u skladu s krivičnim zakonom urušili prava drugoga na fer i pravni postupak te onemogućili da se na to uloži bilo kakva žalba, ali smatra da to neće biti dovoljno.

Troje tinejdžera se vozalo jednim romobilom po ulicama Sarajeva

Troje tinejdžera se vozalo jednim romobilom po ulicama Sarajeva

Milorad Dodik ljut zbog odluke CIK-a i najavio tužbu

Milorad Dodik ljut zbog odluke CIK-a i najavio tužbu

Dodik tvrdi da trenutni rezultat po kojem on vodi u odnosu na protukandidatkinju Jelenu Trivić ne odgovara nikome ni unutrašnjim faktorima, a ni nekim drugima.

"SNSD neće prihvatiti ponovne izbore jer je to urušavanje RS, kao što je urušavanje RS-a i nepravno provođenje izbora CIK-a za nivo entiteta. Zakon kaže da mogu da provode samo za nivo BiH. Sve je ovdje nepravno", dodao je.

Za njega činjenica da se glasanje izmiješta iz RS ukazuje na to da joj se "oduzima suverenitet i govori da oni nisu bili dostojni da provedu izborni proces".

Aktuelna predsjednica entiteta RS i buduća članica Predsjedništva BiH, prema dosadašnjim rezultatima izbora, Željka Cvijanović kaže da se oni ne boje ponovnog brojanja glasova i to mora biti urađeno po zakonu, ali smatra da s ovom odlukom ima veze opozicija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije