Snimak Vaskovića je pronađen u arhivi Haaškog tribunala!

Radiosarajevo.ba
Snimak Vaskovića je pronađen u arhivi Haaškog tribunala!

Snimak Slobodana Vaskovića od 12. jula 1995. godine u Srebrenici, kada neprofesionalno i nečasno Abdulaha Purkovića instruira da daje lažni iskaz, te njegovo objavljivanje na Youtubeu, nije dio nikakve zavjere niti osvete.
Tako barem kažu anonimni administratori stranice Plbih.org i administratori Youtube-profila PLBiH.
 
Za njihovu tvrdnju postoji neoboriv dokaz. Snimak, koji već sedam dana izaziva oprečna mišljenja i rasprave, dostupan je u arhivi Haaškog tribunala, gdje su ga administratori Plbih.org i pronašli, u ponedjeljak uvečer, 11. aprila, a snimak je objavljen već sutradan, 12. aprila u utorak.
 
Snimak je u haaškoj arhivi postavljen kao dokazni materijal u okviru predmeta Popović i drugi, a može se pogledati OVDJE: dio s Vaskovićevim "uzimanjem" izjave počinje na 11:55.
 
"Pronasli smo ga u online arhivi Haskog tribunala, i to tek u ponedeljak navecer, i odmah je i stavljen na youtube. Nit smo razmisljali za posljedice, nit da koga ucjenujemo s'time. A mogli smo", kaže anonimni administrator stranice Plbih.org.
 
Vasković je sinoć u emisiji Face to Face kod Senada Hadžifejzovića kazao da je snimak postavio Bakir Hadžiomerović, urednik emisije "60 minuta", za koji je Vasković radio.
 
Pustio ga je sada u javnost, tvrdi Vasković, jer je od odlučio prestati raditi za "60 minuta" zbog neslaganja sa nekim posljednjim odlukama.
 
Vasković je i e-mailova predočio u emisiji da je 15. marta ove godine dao otkaz i prestao raditi za "60 minuta". Hadžiomerović je tvrdio da su on, kao urednik, i Uprava FTV-a otkazali saradnju.

Vasković, laži o Srebrenici i posljednja slika Avde Palića
 
Slobodan Vasković, u ratu novinar Srpske radiotelevizije (SRT) ranije je priznao da je 12. jula 1995. godine bio u Srebrenici, ali da nije radio priloge. Posljednji snimak govori drukčije.
 
Vasković je sinoć kazao da će se izviniti Abdulahu Purkoviću, te možda čak i otići lično do njega.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije