Snijeg na cijelom Balkanu

Radiosarajevo.ba
Snijeg na cijelom Balkanu

Hladni val koji je pogodio područje većeg dijela Evrope, uključujući i Balkan, donio je snijeg i niske temperature. Zbog toga Auto-moto društva iz Srbije, Hrvatske i BiH apeliraju na vozače da ne kreću na put, ukoliko to nije neophodno.

U petak u jutarnjim satima širom BiH zabilježene su negativne temperature i oblačno vrijeme sa snijegom, a u Hercegovini s ledenom kišom.

 

Količina padavina u protekla 24 sata (mm): Trebinje 12, Livno, Zenica 10, Bijeljina, Ivan Sedlo 7, Bugojno, Jajce 6, Banja Luka, Bjelašnica, Srebrenica, Tuzla, Zvornik 5, Derventa, Doboj, Drvar, Sarajevo 4, Gradačac, Sanski Most, Sokolac 3, Bihać, Mostar, 2, Prijedor 1.

Visina snijega u 07 sati (cm): Bjelašnica 122, Ivan Sedlo 52, Kupres 45, Sarajevo 24, Zvornik 18, Livno 16, Jajce, Neum 15, Bijeljina, Tuzla, Zenica 12, Bugojno 10, Mostar 8, Banja Luka, Trebinje 7, Doboj, Drvar 6, Derventa, Stolac 5, Bihać, Sanski Most 4.

Temperature zraka u 07 sati (°C): Kupres -16, Ivan Sedlo -15, Sokolac -14, Sarajevo, Bugojno, Srebrenica -12, Drvar, Jajce, Livno, Zenica -11, Bihać, Bjelašnica, Gradačac, Tuzla, Zvornik -10, Bijeljina, Goražde, Doboj, Sanski Most -9, Banja Luka, Prijedor -8, Mostar -5, Stolac -4, Neum -1, Trebinje 0.

Prognoza vremena za petak
U petak će preovladavati oblačno vrijeme sa snijegom, a na jugu sa susnježicom i kišom. Dnevna temperatura kretat će se od -10 do -6, na jugu zemlje od -2 do 4 stepena. Obilne padavine se očekuje na jugu, zapadu i jugoistoku. Vjetar, umjeren na jugu i zapadu jak, sjeveroistočni, a na jugoistoku Hercegovini južni i jugoistočni. U Sarajevu će temperatura iznositi -8. 

Meteorološke prognoze kažu da će se u narednim danima na naše područje sručuiti velike količine snijega, što će biti praćeno i niskim temperaturama. u Sarajevu će se temperature kretati od -14 do -8. U nekim područjima naše zemlje očekuje se da će u narednim danima ukupno pasti oko metar snijega.

Zbog niskih temperatura i snijega, u Kantonu Sarajevo je otkazana nastava u područnim školama, dok se u gradskim školama i dalje odvija. 

U Srbiji je do sada 6 ljudi umrlo zbog niskih temperatura, a u 14 općina proglašeno je vanredno stanje. Snijeg je pao i u primorju, na području Neuma i poluotoka Pelješca, a u Konavlima kraj Dubrovnika ima ga oko metar.  

Stanje na putevima
U većem dijelu zemlje prometuje se otežano i usporeno zbog snijega koji pada, a dodatne probleme stvara mjestimično jak vjetar koji stvara sniježne nanose, priopćeno je iz Asocijacije auto-moto klubova u BiH.

Vozači se upozoravaju da na put ne kreću bez zimske opreme i ako je moguće da odgode putovanje. Upotreba zimske opreme za teretna motorna vozila preporučuje se preko svih planinskih prijevoja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije