Smijenjena vlada USK

Smijenjena vlada USK
Anadolija / Izbor nove vlade USK
Deset poslanika Skupštine USK sazvalo je vanrednu sjednicu Skupštine na kojoj su namjeravali raspravljati o izvještaju Vlade premijera Izudina Saračevića, što je bila uvertira u smjenu Vlade

Premijer nije poslao izvještaj o radu niti je prisustvovao sjednici Skupštine na kojoj je izglasano nepovjerenje njegovoj Vladi s novom natpolovičnom većinom glasova poslanika, javlja Anadolu Agency..

Novu većinu čine šest poslanika SDA, dva poslanika SBB, dva poslanika Laburističke stranke, četiri poslanika SDP-a i četiri poslanika DF-a.

Ovom prilikom u opoziciju je otišlo šest poslanika SDA, kompletna stranka ASDA sa šest poslanika za koju je KO SDA USK tražio da se izbaci iz Vlasti, zatim jedan poslanik SBB-a i jedan poslanik DNZ-a.

Jedino je ministar obrazovanja Adis Muharemagić zadržan, dok su svi drugi ministri razriješeni dužnosti.

Za novog mandatara Vlade izabran je Husein Rošić koji očekuje da će već u ponedjeljak izvršiti primopredaju dužnosti sa već starim premijerom Izudinom Saračevićem.

Zatim je Skupština USK potvrdila imenovanje novih ministara i to, za ministra MUP-a imenovan je Ervin Bibanović, za ministra pravosuđa Nikola Fridrih, za ministra finansija Salih Dedić, za ministra privrede Asmir Crnkić, za ministra zdravstva Dženis Šabulić, za ministra prostornog uređenja Jasmin Burnić, za boračkog ministra Dževad Malkoč, dok je na mjesto ministra šumarstva vraćen Dragan Polimanac koji je smijenjen tokom posljednjeg prevrata većine u Skupštini.

Unsko-sanski kanton sada ima manjinsku Vladu koju podržava dio SDA i dio SBB-a, uz privremenu podršku Laburista, DF-a i SDP-a koji ne ulaze u izvršnu Vlast, javlja Anadolija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije