Smiriti negativne tenzije

Radiosarajevo.ba
Smiriti negativne tenzije

 

Nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić i reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH dr. Mustafa ef. Cerić susreli su se danas u nadbiskupskoj rezidenciji u Sarajevu, a centralna tema razgovora bio je međureligijski dijalog, katoličko-muslimanski, ne samo na nivou BiH već i na evropskoj i svjetskoj razini, s obzirom na to da je reis bio aktivni sudionik oba katoličko-muslimanska foruma, a da je kardinal član Papinskog vijeća za međureligijski dijalog.

Također, kako je javila agencija KTA, zajednička želja kardinala Puljića i reisa Cerića jeste da se negativne tenzije što prije smire te da svi zajedno rade na izgradnji pravednog mira u zajedničkoj domovini Bosni i Hercegovini.

Sagovornici su saglasni kako je izbor BiH za domaćina međunarodnog susreta za mir, koji će se održati pod nazivom „Ljudi i religije“ od 9. do 11. septembra ove godine u Sarajevu, svojevrsno priznanje zalaganju za dijalog na nivou BiH. Zajednica svetog Egidija je pokretač ovog skupa, povodom dvadesete godišnjice opsade Sarajeva, a domaćin su Vrhbosanska nadbiskupija i Islamska zajednica u BiH. Među pozvanima je i Srpska Pravoslavna Crkva te druge vjerske zajednice.

Kardinal Puljić i reis Cerić su  razgovarali i o aktuelnim pitanjima vezanim za Međureligijsko vijeće BiH, kao i o dijalogu na nivou Islamske zajednice i krajevne Crkve u našoj zemlji. Kardinal je upoznao reisa sa inicijativama Vijeća za ekumenizam i međureligijski dijalog Biskupske konferencije BiH, na čijem je čelu.

Agencija KTA podsjeća kako se radi o uobičajenom susretu dvojice vjerskih poglavara na početku godine, a domaćin sljedećeg bilateralnog susreta bit će reis Cerić u svojoj rezidenciji.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije