Smetaju im porezi i korupcija

Radiosarajevo.ba
Smetaju im porezi i korupcija

Vijeće stranih investitora u Bosni i Hercegovini navodi da su porezna administracija i korupcija među problemima zbog kojih Bosna i Hercegovina nije atraktivna država za strane ulagače.

Priliv direktnih stranih investicija od 65 miliona KM manji je za 19,5 posto u prvom polugođu 2011. u odnosu  na prošlogodišnje razdoblje.

Ove pokazatelje naveli su Aida Soko i Sead Miljković, predstavnici Vijeća stranih investitora BiH, kao jednog od mnogobrojnih subjekata, učesnika na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH u Sarajevu, na kojoj treba markirati osnovne aktuelne administrativne prepreke za razvoj biznisa i za stvaranje privlačnijeg poslovnog ambijenta u FBiH za domaće i strane ulagače.

Osim poslanika i predstavnika Vijeća stranih investitora, učesnici ovog zasjedanja su članovi Federalne vlade, sindikata, udruženja poslodavaca, zavoda za zapošljavanje, privrednih komora te drugih institucija i preduzeća.

Sjednica je iz Parlamenta najavljena s ambicijom da na osnovu detektovanih administrativnih barijera, danas budu doneseni zaključci i preporuke za njihovo uklanjanje da bi Federacija postala  privlačnije mjesto za biznismene i investitore, a sve to dovelo do veće likvidnosti u privredi.

Administrativne prepreke su u sadašnjim normama i propisima, u više stotina njih, po riječima predsjedavajućeg Predstavničkog doma Denisa Zvizdića, pa će zaključcima biti preporučeno šta i u kojim aktuelnim federalnim zakonima treba mijenjati te eventualno koje nove norme i propise treba donijeti da bi Federacija postala atraktivnija destinacija za poduzetnike.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije