Slučaj "Hrvatska": Vijeće ministara ubuduće mora promptno djelovati

Radiosarajevo.ba
Slučaj "Hrvatska": Vijeće ministara ubuduće mora promptno djelovati
Pixabay / Ilustracija
Udruženje poslodavaca Federacije BiH uputilo je otvoreno pismo predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću povodom trakavice s Hrvatskom u vezi s naknadama na voće i povrće iz naše države.

Ističu da se članice Udruženja poslodavaca FBiH zalažu za slobodnu trgovinu u cilju promovisanja privrednog rasta, kao i za fer tržišnu utakmicu i poštivanje svih međunarodnih preuzetih obaveza u vezi s tim.

 "Tim više, ne možemo se pomiriti sa aktuelnim dešavanja vezano za problematiku izvoza bh. voća i povrća u Hrvatsku, ali i prethodno uspostavljenih vancarinskih barijera u slobodnoj trgovini koje su dovele do otežanog ili smanjenog izvoza bh. proizvoda u zemlje regije. Udruženje poslodavaca FBiH zahtjeva od Vijeća ministara BiH da ubuduće promptno djeluje nakon uvođenja ovih i sličnih diskriminatornih mjera, te da uzvrati kontra mjerama", kaže se u pismu kojeg potpisuje predsjednik ovog udruženja Mladen Pandurević.

 Ističu da "ovim i sličnim neopravdanim i nedopuštenim postupcima, suvišnim i neopravdanim pregledima na granicama i zadržavanjem robe, iskazana je diskriminacija bh. proizvoda".

"Neblagovremena reakcija vlasti umanjenju konkurentnost domaćih izvoznika u zemljama regiona. Neophodno je da Vijeće ministara BiH, nakon ovakvih (ne)očekivanih mjera, i u svakom budućem slučaju, sazove sjednicu i utvrdi konkretna rješenja u cilju zaštite domaćih izvoznika, i uzvrati recipročnim mjerama", poručuje se u otvorenom pismu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije