Smanjen dječji dohodak u RS-u

Radiosarajevo.ba
Smanjen dječji dohodak u RS-u

Iako je isplata dječijeg dodatka u Republici Srpskoj (RS) ovaj mjesec počela u vrijeme kada se obilježava “Dječija nedjelja”, iznos na računima za porodice s dvoje, troje i četvoro djece i dalje je umanjen. 

Od početka ove godine u RS-u je dječiji dodatak za drugo i četvrto dijete smanjen sa 45 na 35 maraka, dodatak za treće dijete iznosi 70, umjesto 100 maraka, a djeca s posebnim potrebama u ovoj godini primaju 90 maraka mjesečno. 

Nadležni sve pravdaju tvrdnjama da nema dovoljno sredstava, a nedavno se RS indirektno zadužila za Fond dječije zaštite, koji zbog nelikvidnosti nije u stanju ni sam da dobije kredit. 

Međutim, ni to neće pomoći korisnicima dječijeg i materinskog dadatka, iako je vlast uvijek spremna na deklarativna obećanja o brizi za potomstvo i o pronatalitetnoj politici. 

Kredit od 25 miliona Fond dječije zaštite iskoristit će samo da održi tekuću likvidnost i izmiri dugove. 

“Sada, u ovim uvjetima, bez obzira  na to koliko postojala mogućnost, niti rebalansom, niti iz postojećih izvora po osnovu doprinosa ne možemo izvršiti nikakvu korekciju do kraja godine”, naveo je direktor Fonda Momir Popić. 

Prema izvještaju Glavne službe za reviziju javnog sektora u RS-u, Fond dječije zaštite na kraju prošle godine imao je kumulativni deficit od čak 33,1 miliona maraka.   

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije