Smanjen broj lažnih azilanata iz BiH

Radiosarajevo.ba
Smanjen broj lažnih azilanata iz BiH

Šef Monitoring tima BiH za praćenje primjene bezviznog režima Bakir Dautbašić rekao je Srni da je smanjen broj lažnih azilanata iz BiH i da se očekuje prvi talas povrataka ovih lica iz Belgije i Švedske.

"U ovom momentu situacija je zadovoljavajuća. U narednim sedmicama očekujemo i prvi izvještaj eksperata EU u vezi s monitoringom, pa ćemo vidjeti kako će oni ocijeniti situaciju u BiH", rekao je Dautbašić.

Prema posljednjim izvještajima, dodao je Dautbašić, iako se broj lažnih azilanata smanjio i dalje se teži da taj broj bude još manji.

"Ljudi su shvatili da su bili izmanipulisani, a mi smo i dalje na oprezu i pratimo situaciju kako ne bi eskalirala. U tom smislu pripremili smo jednu sveobuhvatnu informaciju koja će, nadam se, uskoro biti na Savjetu ministara BiH", dodao je Dautbašić.

On je naveo i da su susjedne zemlje pooštrile kontrole što je rezultiralo da BiH u posljednje vrijeme nije imala problema sa lažnim azilantima koji su se predstavljali kao građani BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije