Smanjen broj brucoša u Republici Srpskoj

Fena
Smanjen broj brucoša u Republici Srpskoj
Foto: Fena / Podaci Zavoda za statistiku RS-a pokazuju da je smanjen broj upisanih studenata na prvi i drugi ciklus studija

Na visokoškolskim ustanovama u Republici Srpskoj (RS), u ovoj školskoj godini na sva tri ciklusa studija, upisano je 34.224 studenata, što je za 8,7 posto manje u odnosu na prethodnu godinu.

Podaci entitetskog Zavoda za statistiku pokazuju da je smanjen broj upisanih studenata na prvi i drugi ciklus studija, dok je na treći ciklus studija upisano 35 akademaca više.

U tom bh. entitetu, na četiri javne visokoškolske ustanove upisano je 72,4 posto od ukupno upisanih budućih akademskih građana, dok na 17 privatnih visokoškolskih ustanova studira njih 9.431, odnosno 27,6 posto.

U 2017. godini na prvom ciklusu studija diplomirao je 5.081 student. Zvanje magistra nauka, mastera, odnosno specijaliste stekla su 534 kandidata, a zvanje doktora nauka stekla su 54 kandidata.

Predsjednik Narodne skupštine RS-a Nedeljko Čubrilović čestitao je danas 17. novembar, Međunarodni dan srednjoškolaca i studenata sa željom da ostvare svoje ciljeve i uspjeh u naučnom radu na radost cijelog društva.

Izazio je nadu da će njihova mladost, energija i znanje biti temelj snažne RS, ističući da je u proteklim godinama entitetski parlament učinio sve da se poboljša kvalitet obrazovanja, ali i uslovi studiranja u RS.

Međunarodni dan studenata, 17. novembar obilježava se kao simbol borbe za demokratsko obrazovanje i društvo i sjećanje na 1939. godinu kada su nacisti na taj dan pogubili devet čehoslovačkih studenata koji su protestvovali protiv okupacije.

Više od 1.200 studenata tada je odvedeno u koncentracione logore, a studentski domovi i univerziteti pretvoreni su u kasarne. Međunarodno vijeće studenata, 1941. godine u Londonu, proglasilo je 17. novembar za Međunarodni dan studenata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije