Smajić: 'Potrebno ispitati ko stoji iza Dokumentacionog centra manjeg bh. entiteta'

0
Radiosarajevo.ba
Smajić: 'Potrebno ispitati ko stoji iza Dokumentacionog centra manjeg bh. entiteta'
Foto: Facebook / Džemal Smajić

Džemal Smajić, delegat (Stranka za BiH) u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine oglasio se povodom hapšenja građana Bosne i Hercegovine po aerodromima za navodne zločine nad srpskim stanovništvom, kazavši kako su "propale optužnice, skuhane u Beogradu, do sada pokazale u mnogim slučajevima da su političkog, a ne pravnog karatkera" .

"Hapšenje građana Bosne i Hercegovine po svjetskim i domaćim aerodromima, a po nalogu Srbijanske obavještajne službe, već je viđena praksa. Posljednje takvo hapšenje desilo se 03. augusta kada je na Međunarodnom aerodromu Sarajevo uhapšen Nijaz Šahmanović za navodne zočine nad srpskim stanovništvom tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Prije 13 godina je uhapšen bivši član Predsjedništva BiH Ejup Ganić u Londonu na aerodromu po potjernici iz Srbije i to na Dan nezavisnosti BiH 01. marta 2010. godine. Samo godinu dana kasnije, 03. marta 2011. godine, po istoj potjernici uhapšen je ratni general Armije Republike BiH Jovan Divjak na aerodromu u Beču. Poznato je da su i Ganić i Divjak oslobođeni optužbi, jer nisu postojali dokazi, ali ostalo je sjećanje na maltretiranje i tendencije Srbije da hapsi državljane BiH po svjetskim aerodromima", kazao je Smajić.

Vlada RS objavila sramotan izvještaj nakon objavljivanja teksta Rezolucije o Srebrenici

Vlada RS objavila sramotan izvještaj nakon objavljivanja teksta Rezolucije o Srebrenici

Upozorava da sada, i skoro 30 godina od završetka agresije na Bosnu i Hercegovinu, i presuđenog genocida za koji je i Srbija optužena da ga nije spriječila, postoje pokušaji izjednačavanja žrtve i zločinaca.

"Po toj matrici potrebno je izjednačiti broj optuženih, a po mogućnosti i osuđenih, kako bi se držala tenzija i pritisak na branitelje BiH. Potrebno je da državni organi BiH, uključujući Obavještajnu službu, ispitaju ko istinski stoji iza Dokumentacionog centra manjeg bh. entiteta. Jasno je da ratni zločin ne zastarjeva i da trebaju odgovarati oni koji su ga napravili, ali propale optužnice, skuhane u Beogradu, do sada su pokazale u mnogim slučajevima da su političkog, a ne pravnog karatkera, kaže Smajić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije