Slučaj Mehmedović: Osumnjičen i Amir Ahmić

Radiosarajevo.ba
Slučaj Mehmedović: Osumnjičen i Amir Ahmić

Pored zastupnika Zastupničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine Šemsudina Mehmedovića, koji je jutros uhapšen u Sarajevu, među osobama protiv kojih je podnesen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu nalazi se i bošnjački oficir za vezu sa Haškim tribunalom (ICTY) Amir Ahmić, saznaje agencija Anadolija (AA) iz više izvora.

U SDA zaprepašteni hapšenjem Mehmedovića

'Mehmedović trebao biti saslušan u svojstvu svjedoka'

Mehmedović uhapšen zbog 'zlostavljanja srpskih civila'

SIPA uhapsila Šemsudina Mehmedovića zbog ratnog zločina

 

Osim Mehmedovića, glasnogovornica Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) potvrdila je danas da su protiv još tri osobe podneseni izvještaji o krivičnom djelu. ''Izvještajem o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocima također su tretirane još tri sobe'', rekla je Kristina Jozić.

Mehmedović je član i jedan od osnivača Stranke demokratske akcije od 1990. godine. Od 1991. do 1993. godine bio je načelnik Policijske stanice u Tešnju, a između 1993. i 1995. godine i načelnik Centra službe bezbjednosti Doboj sa sjedištem u Tešnju. Poslije rata postaje i ministar unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, a zatim političku karijeru nastavlja kao zastupnik u federalnom i Parlamentu BiH.

Ona je dodala da će istraga u ovom predmetu biti usmjerena i prema još tri lica čiji su inicijali S.D, S.B. i A.A, koji još nisu privedeni. Osoba inicijala A. A. je upravo bošnjački oficir za vezu Amir Ahmić, koji tokom rata bio službenik Službe državne bezbjednosti (SDB) u Tešnju i kasnije Agencije za istrage i dokumentaciju (AID).

Mehmedović se smatra odgovornim za ratne zločine protiv civilnog stanovništva, odnosno zatvaranje i maltretiranje osoba srpske nacionalnosti u prostorijama Stanice javne bezbjednosti (SJB) Tešanj od proljeća 1992. do jeseni 1993. godine.

Slučaj je otvoren po naredbi Tužilaštva Bosne i Hercegovine krajem 2009. godine, ali Mehmedovića nije uhapšen po nalogu Tužiteljstva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije