Slučaj Mehmedović: Istražna komisija traži pismena izjašnjenja

Radiosarajevo.ba
Slučaj Mehmedović: Istražna komisija traži pismena izjašnjenja

Istražna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za utvrđivanje zakonitosti postupanja nadležnih organa u slučaju privođenja i zadržavanja poslanika u Predstavničkom domu PSBiH Šemsudina Mehmedovića održala je danas prvu radnu sjednicu na kojoj je usvojila Poslovnik o radu te utvrdila aktivnosti na realizaciji zadataka Istražne komisije.

Komisija je utvrdila da će zatražiti pismena izjašnjenja od nadležnih u ovom slučaju.

Pismena izjašnjenja bit će zatražena već danas od glavnog tužioca BiH, SIPA-e, ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića, poslanika Šemsudina Mehmedovića te, na zahtjev predsjedavajućeg Komisije Mirsada Mešića, od predsjednika SDA Sulejmana Tihića.

Mešić je zatražio Tihićevo izjašnjenje zbog medijskih navoda predsjednika SDA da je SDP odgovoran za hapšenje Mehmedovića.

Protiv ovog zaključka bili su članovi Komisije Amir Fazlić (SDA), Niko Lozančić (HDZBiH) dok je suzdržana bila Aleksandra Pandurević (SDS).

Također, Komisija je odredila rok od 15 dana za dostavu ovih pismenih izjašnjenja.

Svi članovi Komisije su u izjavama za medije nakon sjednice istakli da od svojih kolega očekuju objektivan i nepristrasan rad.

"Očekujem da će svi dati doprinos da, bez nepotrebnih emocija, utvrdimo objektivno i istinito stanje i o tome izvijestimo parlament", istakao je član Komisije Niko Lozančić.

Dodao je da je protiv traženja izjašnjenja od Tihića glasao jer smatra da je nepotrebno tražiti izjašnjenje od svih koji su iznijeli svoj stav o ovom slučaju.

"Nama trebaju izjašnjenja nadležnih organa, a ne onih koji su komentirali slučaj", smatra Lozančić.

Istog je stava i član Komisije Amir Fazlić koji je svoj glas "protiv" obrazložio nastojanjem da Komisija postupa po zaključku parlamenta.

"Ovdje nije u pitanju stranačka odbrana kadrova. Zadatak Komisije je jasan, da ispita zakonitost postupanja nadležnih državnih organa. Izjave Tihića bile su u kontekstu mnogih drugih izjava koje su stizale od različitih osoba o ovom konkretnom slučaju", rekao je Fazlić.

Zamjenica predsjedavajućeg Komisije Dušanka Majkić (SNSD) istakla je da je obaveza ove komisije da bude objektivna.

"Nadam se da ćemo ispuniti svoj zadatak i utvrditi da li je bilo greške u privođenju i zadržavanju Mehmedovića", zaključila je Majkić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije