Slučaj Jurišić pri kraju?

Radiosarajevo.ba
Slučaj Jurišić pri kraju?

Foto: radiosarajevo.ba

Tužilac za ratne zločine Republike Srbije, Vladimir Vukčević izjavio je danas u Sarajevu da bi slučaj Ilije Jurišića, koji je već dvije godine u beogradskom pritvoru pod optužbom za ratni zločin, uskoro mogao biti okončan.

„Ne komentarišem predmete koji su u toku. To što traje dvije godine, to je stvar suda. Mislim da smo mi bili vrlo efikasni u tom postupanju. Sada vam neću iznositi dokaze, jer to tužilac radi u završnoj riječi. Mogu vam samo reći da je slučaj Jurišić pri kraju“, kazao je Vukčević.

Tužilac Vukčević je u Sarajevo stigao sa ministricom pravde Srbije, Snežanom Malović. Sa ministrom pravde BiH, Barišom Čolakom i glavni tužiocem Miloradom Barašinom razgovarali su o mogućnostima stvaranja medjudržavnog dogovora o otvorenim pitanjima.

Ministrica pravde Srbije kazala je kako kao predstavnici izvršne vlasti ne smiju govoriti o pojedinačnim predmetima. Umjesto toga, navela je podatak da Ministarstvo pravde Srbije i Ministarstvo pravde BiH godišnje imaju saradnju na 15 hiljada predmeta.

„Naša intencija je bila upravo u tom pravcu, da stvorimo jedan krovni sporazum za sve buduće predmete“, kazala je ministrica Malović.

Tema današnjih razgovora bili su slučajevi ratnih zločina, organiziranog kriminala i ostalih djela koja su zajednički problem dvije susjedne države.

Ministar pravde BiH, Bariša Čolak tvrdi da postoji komunikacija sa srbjanskim kolegama kada je riječ o Iliji Jurišiću, slučajevima 'Tuzlanska kolona ' i 'Dobrovoljačka'. Smatra da od današnjeg dogovora i koraka koji će uslijediti zavisi i rješavanje pomenutih predmeta.

„Moj zahtjev je bio da se za dogadjaje, za ratne zločine počinjene na prostoru BiH, ukoliko su počinitelji i oni kojima treba suditi državljani BiH, da se imaju isključivo procesuirati u Bosni i Hercegovini. Naravno da je drugačije rješenje moguće, ukoliko se radi o državljanima Srbije, s obzirom na poznatu odredbu iz Ustava Srbije da Srbija ne izručuje svoje državljane, kao što to ne izručuje ni BiH", kaže ministar Čolak.

O dvojnim državljanstima koja otežavaju zadovoljavanje pravde i dupliraju istrage, ministrica Malović kaže da je riječ o još jednoj temi za pregovore.

„ Pitanje državljanstava koja su davana i u Srbiji i u BiH je dosta otvoreno pitanje i Ministarstvo unutrašnjih poslova R Srbije je najavljivalo da će u svim onim slučajevima gdje postoji potreba da se revidira, to i učiniti.“

Ministri pravde BiH i Srbije danas su dogovorili da u naredne dvije sedmice formiraju zajednički ekspertni timovi, koji će, prema krovnom dogovoru ministara, raditi na pojedinačnim slučajevima.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije