Slučaj Dragičević: Šta je Hahn kazao Dodiku, Komšiću i Džaferoviću

F. Z.
Slučaj Dragičević: Šta je Hahn kazao Dodiku, Komšiću i Džaferoviću
Foto: RTRS / Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović održali su sastanak sa Federicom Mogherini

Članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović krajem mjeseca januara (29. i 30.) sastali su se u Briselu sa najvišim zvaničnicima Europske unije.

Tokom posjete sastali su se i sa Johannesom Hahnom, komesarom za europsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju. Jedna od tema sastanka Hahna i tročlanog Predsjedništva Bosne i Hercegovine u sastavu Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović bio je i slučaj David Dragičević. Hahn je članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine sugerirao da se slučaj David Dragičević istraži u potpunosti bez daljnjeg odugovlačenja uz poštivanje svih međunarodnih standarda.

David_dragicevic_cover_01.jpg - undefined
David Dragičević

Istaknuli su iz kabineta potpredsjednika Europske komisije - Fransa Timmermansa  da su sloboda izražavanja i sloboda govora ključni za funkcionisanje jednog demokratskog društva. Poštovanje vladavine prava, ljudskih prava i osnovnih sloboda je preduvjet za svaku državu koja ima ambicije da postane dio Europske unije. Ovi problemi će biti u centru pažnje mišljenja komisije kada je u pitanju članstvo u Europskoj uniji Bosne i Hercegovine.

"Nastavit ćemo da pomno pratimo situaciju i posebno trenutnu istragu, kao i rezultate rada pravosuđa", zaključili su iz kabineta Johannesa Hahna.

Pokušali smo na ovu temu dobiti i komentar iz kabineta člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine - Željka Komšića, s obzirom na to da je jedini pokazao interes za slučajeve Dragičević i Memić, ali nam je rečeno da član Predsjedništva BiH - Željko Komšić trenutno neće komentarisati ovaj slučaj.

Poruka iz Brisela - undefined

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije