Slučaj Budimir: Sud donosi odluku danas ili sutra?

Radiosarajevo.ba
Slučaj Budimir: Sud donosi odluku danas ili sutra?

Advokatski tim angažiran u predmetu "Živko Budimir i drugi" očekuje da će odluka sutkinje za prethodni postupak u vezi s prijedlogom Tužiteljstva BiH za ponovno određivanje pritvora njihovim branjenicima biti donesena danas, ili, najkasnije, sutra.

Senad Kreho, advokat Sauda Kulosmana, jednog od osumnjičenih u ovom predmetu, Feni je kazao da je uobičajena praksa da se takve odluke donose dan nakon ročišta održanog pred sudijom za prethodni postupak, odnosno najkasnije u roku od 48 sati. Istovjetno stanovište dijeli i advokat predsjednika Federacije BiH Živka Budimira, Almin Dautbegović, koji je kazao da bi, prema njegovim nezvaničnim saznanjima, ta odluka trebala biti donesena danas. 

Budimir je uhapšen 26. aprila pod sumnjom da je nekim odlukama o pomilovanju osuđenika prekršio zakon i zloupotrijebio ovlaštenja. Nakon hapšenja određen mu je jednomjesečni pritvor, a Tužiteljstvo BiH predlagalo je produženje pritvora za još dva mjeseca.

U Sudu BiH, međutim, nisu željeli komentirati upit  u vezi s rokom za donošenje spomenute odluke, navodeći da za to ne postoji zakonski rok, odnosno da će o odluci sutkinje za prethodni postupak, kada ta odluka bude donesena, javnost obavijestiti putem saopćenja, ili izjave za medije.

U srijedu je u Sudu BiH održano ročište pred sutkinjom za prethodni postupak u vezi s prijedlogom Tužiteljstva BiH za ponovno određivanje pritvora predsjedniku FBiH Živku Budimiru i suosumnjičenima u ovom predmetu - Petru Barišiću, Saudu Kulosmanu i Hidajetu Haliloviću.  Budimir i suosumnjičenici u ovom predmetu pušteni su iz pritvora na temelju rješenja Suda BiH od 24. maja, a nakon očitovanja Ustavnog suda o Budimirovoj apelaciji.

U međuvremenu, Tužiteljstvo BiH uložilo je žalbu na rješenje Suda BiH od 24. maja.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije