Slovenski premijer Borut Pahor danas u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Slovenski premijer Borut Pahor danas u Sarajevu

Slovenski premijer Borut Pahor boravi u utorak u posjeti Sarajevu, gdje će razgovarati s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Nikolom Špirićem. Zajedno s Pahorom, BiH će posjetiti i brojna delegacija od stotinjak slovenskih privrednika. U središtu Pahorovih razgovora u BiH je privredna saradnja, ali i podrška Slovenije reformama u BiH, kako bi se ojačao njen položaj na putu prema evroatlantskim integracijama.

Pahor je prije deset dana nakon razgovora u Ljubljani s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Željkom Komšićem izjavio da Slovenija podržava provođenje ustavnih reformi u BiH koje treba da izražavaju svu njenu raznolikosti. Pahor je tom prilikom dodao da Slovenija koristi svaku priliku da EU i NATO upozori kako mir i stabilnost u BiH koji su važni za regiju i cijeli kontinent još nisu u potpunosti osigurani, te zahtijevaju dodatne napore.

Službena Ljubljana očekuje da bi Evropska unija mogla još ovog mjeseca dati pozitivnu ocjenu o liberalizaciji viznog režima za državljane BiH, a dodatne napore na rješavanju otvorenih pitanja među državama u regiji očekuje i na regionalnoj konferenciji koja će 20. ovog mjeseca biti održana u Sloveniji, na inicijativu slovenske i hrvatske vlade, a uz podršku Europske komisije i država članica EU-a.

ftv/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije