Slovenski muftija odbio kandidaturu za reisa

Radiosarajevo.ba
Slovenski muftija odbio kandidaturu za reisa


Jedan od najizglednijih kandidata za nasljednika Mustafe ef. Cerića na mjestu reisu-ul-uleme Islamske zajednice u BiH, slovenski muftija Nedžad ef. Grabus, odbio je kandidaturu.

Kao razloge navodi angažman na izgradnji Islamskog kulturnog centra u Ljubljani, uz opasku da je izgradnja džamije u Ljubljani jedno od najsloženijih pitanja džamija u Evropi.

"S obzirom na to da se već duže vrijeme pominjem kao ozbiljan kandidat za reisu-l-ulemu zahvaljujem svima koji su me predlagali", navodi Grabus  uz poruku da je odlučio ostati na funkciji predsjednika Mešihata Islamske zajednice Slovenije  da bi nastavio svoj angažman na izgradnji Islamskog kulturnog centra u Ljubljani.

Izbori za novog vrhovnog poglavara Islamske zajednice u BiH, nasljednika Mustafe ef. Cerića, biće održani, u okviru niza proceduralnih etapa, tokom novembra ove godine.

Uz Grabusa, koji je povukao kandidaturu, kao najveći favoriti sada važe muftija travnički Nusret ef. Abdibegović i muftija tuzlanski Husein ef. Kavazović.

Također, špekulira se da profesor na Fakultet islamskih nauka, dr. Enes Karić, još uvijek nije odustao od svojih reisovskih ambicija. Podsjetimo, Karić je na izborima 2005. godine izgubio od aktuelnog reisa Mustafe ef. Cerića.

Reis se bira na mandat od sedam godina uz mogućnost jednog produženja, tako da ukupni mandat jednog reisa može biti četrnaest godina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije