Slovački predsjednik: BiH i RS kao Češka i Slovačka

Radiosarajevo.ba
Slovački predsjednik: BiH i RS kao Češka i Slovačka

Nakon današnjeg susreta s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, predsjednik Slovačke Ivan Gašparovič iznio je nekoliko vrlo kontroverznih ocjena u vezi sa ustavnim statusom Republike Srpske u okviru Bosne i Hercegovine, javio je dopisnik agencije Anadolija iz Banjaluke.
Na dva puta ponovljena pitanja novinara da se odredi o svojoj izjavi, slovački predsjednik je kazao tek da su „RS i BiH, kao i Slovačka i Češka, po mnogo čemu slične“

Osvrčući se na političke prilike u BiH, koje su bile jedna od tema razgovora, Gašparović je kazao da je s Dodikom govorio „o dobroj saradnji između Slovačke i Češke Republike, i u tom kontekstu, i o saradnji Bosne i Hercegovine i Republike Srpske“. 

„Ako je uspješna RS, biće uspješna i BiH, a uvjeren sam, i zapadni Balkan. Zato i zavisi od političara u ovim zemljama do koje su mjere spremni na saradnju  i traženje konsenzusa“, istakao je Gašparovič.

Dodik i Gašparovič razgovarali su i o pitanjima vezanim za EU integracije i ulazak BiH u NATO. Dodik je ponovio kako je RS opredijeljena za evropske integracije u kojima „želi imati svoje vidljivo mjesto koje joj pripada u skladu s Dejtonskim sporazumom“. O pitanju ulaska BiH i NATO, Dodik je rekao da „što se RS-a tiče, on želi da obavi šire razgovore i stekne veće povjerenje, jer NATO nije samo vojni nego i politički sporazum“.

Predsjednik Slovačke kazao je da NATO, osim vojne, ima i ekonomsku dimenziju te da iskustva njegove zemlje ukazuju da bi se Slovačka, da nije članica EU i NATO, imajući u vidu „peripetije s kojima se RS i BiH susreću“, daleko teže nosila s ekonomskom krizom, javila je AA.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije