Slovačka: Sporni zakon usvojen

Radiosarajevo.ba
Slovačka: Sporni zakon usvojen


U Slovačkoj u utorak stupa na snagu zakon o državnoj upotrebi jezika kojim se uvode strogi propisi o upotrebi slovačkog na javnim mjestima - i ograničava se upotreba manjinskih jezika u zemlji.

Zakonodavac kaže da želi da osigura upotrebu slovačkog u državnoj upravi, školama i bolnicama i da mađarski kao manjinski jezik može da se koristi u sredinama sa preko dvadeset posto manjinskog stanovništva.

Mađari u Slovačkoj su najbrojnija manjina i čine deset posto stanovništva, a vlada u Budimpešti je optužila Slovačku za kršenje bilateralnih i međunarodnih ugovora za zaštitu manjina.

Zakon kontroverzan od usvajanja

Novi Zakon o jeziku je usvojen u parlamentu krajem juna i izazvao je veliku kontroverzu u Slovačkoj kao i van njenih granica.

Većina Mađara u Slovačkoj živi duž dugačkog pojasa zemlje uz južnu granicu.

Cilj novog zakona je da osigura upotrebu slovačkog jezika u javnoj upravi i u ustanovama poput škola i bolnica.

Prema ovom zakonu, manjinski jezici će moći i dalje da se koriste tamo gde Mađari čine više od dvadeset posto stanovništva.

Neslaganje članica EU


Mađarska i Slovačka su partneri kao članice NATO i EU ali njihovi odnosi su trenutno na najnižoj tački u dužem periodu.

Slovački ministar inostranih polsova Miroslav Lajčak insistira na stavu da osporavani zakon zadovoljava norme EU i da je usvojen sa ciljem da spreči da se bilo koji građanin Slovačke osjeća diskriminisano.

Mađari tvrde da će taj zakon, i predviđene kazne do pet hiljada eura, stvoriti klimu straha među pripadnicima mađarske manjine - i da krši kako Osnovni ugovor između Mađarske i Slovačke iz 1995. tako i evropske i međunarodne konvencije o njegovanju manjinskih jezika.

Protestni skup povodom stupanja Zakona o jeziku na snagu najavljen je u Dunajskoj Stredi, jednom od najvećih centara mađarske zajednice u Slovačkoj.

BBC Serbian/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije