Slobodan Grujić oslobođen krivice za ubistva civila u Zvorniku 1992.

Radiosarajevo.ba
Slobodan Grujić oslobođen krivice za ubistva civila u Zvorniku 1992.

Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine potvrdilo je presudu kojom je nekadašnji pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS) Slobodan Grujić oslobođen krivice za ubistva civila u Zvorniku počinjena 1992. godine. 

Grujića, bivšeg pripadnika jedinice 'Baljkovica' VRS-a, u februaru ove godine je prvostepeno vijeće oslobodilo krivice da je 10. maja 1992. godine bio saizvršilac u ubistvima deset civila na lokalitetu Pandurica (općina Zvornik). 

Prvostepeno vijeće je zaključilo da je van sumnje utvrđeno da su civili ubijeni u rejonu mjesta Molitvište, na takozvanoj Pandurici, ali da nije izneseno dovoljno dokaza da je Grujić pucao u civile. 

Na ovu presudu je državno Tužilaštvo uložilo žalbu zbog ''pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja'' te zatražilo održavanje obnovljenog suđenja. 

Međutim, Apelaciono vijeće je žalbu odbilo i potvrdilo prvostepenu presudu. 

Grujić je negirao krivicu u februaru prošle godine, a suđenje mu je počelo dva mjeseca kasnije, javio je BIRN - Justice Report.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije