Sloboda interneta na udaru brzopletih zakona

Radiosarajevo.ba
Sloboda interneta na udaru brzopletih zakona

Svjetske vlade, uključujući i one u Velikoj Britaniji te SAD, predstavljaju prijetnju slobodi interneta zbog brzopletih zakona koji se donose zbog 'sigurnosnog straha', upozorila je Dunja Mijatović, povjerenica OSCE-a za slobodu medija u intervjuu za Guardian.

Čitatelji portala britanskog Guardiana, Mijatovićevu su odabrali za onu koja, najbolje na svijetu, prikazuje različitost slobodnog interneta i različite ideje i ljude koji mu doprinose.

Guardian: Prvo mjesto Dunji MIjatović

Mijatovićeva je navela kako često, i demokratske vlade i one u tranziciji, djeluju kontra otvorenih medija i interneta.

Strah

„Ono što ja vidim u svom poslu je strah“, kazala je ona. „Prošle godine, izradili smo studiju o slobodi medija u 56 zemalja. Rezultati nisu ružičasti. Vlade pokušavaju ograničivati ili suzbijati na račun sigurnosti. Legislativa je veoma brzopleta.“

PobjednicaGuardianovog izbora, objasnila je da se većina njenog rada fokusira na demokratije u tranziciji, „istočno od Beča“.

Unutar zemalja-članica OSCE-a u toku je 'lov na vještice' na blogere i novinare. Profesionalci u medijima brinu za sebe i za svoje porodice ako napišu određene priče ili pogrešne komentare na socijalnim medijima“, kazala je ona.

„Opsesija za kontrolom interneta pokazuje da se ne krećemo u dobrom pravcu, kao i da zemlje zapada nisu imune na kritiku.“

Veliki dio Dunjinog posla, pak, fokusira se na zemlje gdje press i sloboda interneta nisu uznapredovali: ona redovno posjećuje zatvorene blogere i novinare, te privatno i javno lobira za njihovo puštanje. Njena uloga, pak, samo je 'zaštitnička', ona je ona koja 'zagovara', ali nema formalnih moći.  

„Ako vidim problem, ja govorim o njemu“, dodala je ona. „U pojedinim dijelovima svijeta, ne vidi se značaj slobode govora, ali cenzura bilo gdje je cenzura svugdje.

Uznemirujući trend

Iako je dodala da se nešto dobro ipak dešava, upozorila je Mijatovićeva na uznemirujući trend u određenim zemljama koji se odnosi na lažne optužbe protiv onih koji govore protiv vlade koja nije demokratska.

„Optužbe su često zaista nevjerovatne: prodaja droge ili terorizam, npr. Internet za brojne vlade predstavlja mjesto gdje mogu mijenjati društvo na bolje, a oni ne žele ovu promjenu, jer žele ostati zauvijek na vlasti“, kazala je ona i zaključila:

„Ljudi ne govore jer su uspavani ili zato jer su u strahu. Što se mene tiče, najjači alat koji imam na raspolaganju upravo je moj glas.“

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije